Afgelopen vrijdag komt de 22-jarige Mahsa Amini om het leven nadat ze is opgepakt door de religieuze politie in Iran. Op social media scheren mannen en vrouwen hun hoofd kaal uit protest. Zo ook de Nederlandse Nieloefaar (22).
Aan LINDA.meiden vertelt ze waarom ze meedoet aan dit protest.
Mahsa Amini
Op dit moment is er geen internet in Iran, hierdoor komt er geen informatie naar buiten en worden mensen massaal vermoord vanwege hun bijdrage aan de protesten. Die protesten ontstonden vorige week, nadat de 22-jarige Mahsa Amini om het leven was gebracht door de politie, omdat ze de islamitische kledingvoorschriften niet correct opvolgde.
Vrouwen gaan sindsdien massaal de straat op en verbranden hun sluiers. Daarnaast worden video’s gedeeld van mannen en vrouwen die hun solidariteit tonen door hun haar af te knippen.
De schaar erin
Ook Nieloefaar plaatst een TikTok waarin ze de schaar in haar lokken zet. Ze komt zelf uit Nederland, maar heeft familie in Iran. “Ik heb mijn haar afgeknipt als een teken van solidariteit, maar ik wil ook bewustzijn creëren voor vrouwenrechten in Iran. Al veertig jaar lang is de vrijheid van vrouwen beperkt en daar moet verandering in komen.”
“De reden om mijn haar te knippen is omdat het nu extra dichtbij komt. Ik heb dezelfde leeftijd als Mahsa. Als mijn moeder mij niet had meegenomen naar Nederland, had dit net zo goed mij kunnen overkomen.” Zelf is Nieloefaar toen ze twee was ontvoerd door haar vader naar Iran, drie jaar later heeft haar moeder haar met hulp terug kunnen krijgen naar Nederland. “Maar ik heb nog steeds familie in Iran die dit meemaakt. Familieleden van mij zijn ook om het leven gekomen door de Iraanse politie.”
Toen Nieloefaar het nieuws hoorde van Mahsa vond ze het in eerste instantie niet heel verrassend. “Het klinkt heel gek en dubbel, maar ik was niet in shock. Dit is al veertig jaar aan de gang. Dit soort verhalen komen alleen niet naar buiten of worden niet opgepakt door de westerse media. Toch is en blijft het een afschuwelijk verhaal om aan te horen. Daarom is het belangrijk dat het nu wel naar voren komt. Ik zit in een luxepositie en heb de vrijheid om mijn stem te laten horen, maar de vrouwen in Iran niet.
Ik ben blij dat er eindelijk aandacht is voor hoe slecht vrouwen het daar hebben. Als vrouw mag je geen muziek maken, je mening telt niet en je moet je houden aan de kledingvoorschriften. Doe je dat niet? Dan krijg je de doodstraf.”
Verandering
Dat Nieloefaar dit vertelt, kan ook voor haarzelf risicovol zijn. “Ik kan hierdoor ook problemen krijgen, maar de mensen in Iran zetten hun levens op het spel. Vooral studenten. Die zetten letterlijk hun toekomst aan de kant om mee te doen aan de protesten in de hoop dat er iets verandert.
En ook ik hoop dat er verandering komt. Ik wil dat iedereen zich bewust is van de vrouwenrechten daar. Vrouwen in Iran moeten ook zelf kunnen beslissen wat ze dragen, zeggen en doen. Ze moeten hun vrijheid terugkrijgen.”