De carrièreladder beklimmen on your own terms: in ‘MEIDEN aan de macht’ spreken we mensen met de leukste, spannendste en bijzonderste banen.
Deze keer: Zara Hoogenraad (31), wereldkampioen Big Air Kitesurfen.
De carrièreladder beklimmen on your own terms: in ‘MEIDEN aan de macht’ spreken we mensen met de leukste, spannendste en bijzonderste banen.
Deze keer: Zara Hoogenraad (31), wereldkampioen Big Air Kitesurfen.
Als kind had Zara Hoogenraad geen specifieke droombaan in gedachten. Na het behalen van haar havodiploma voelde ze zich stuurloos. “Ik begon met een studie communicatie, maar dat bleek niet de juiste keuze. Mijn vader werkte in het vastgoed, dus besloot ik dat te studeren. Na vijf jaar had ik mijn diploma op zak.”
Tijdens haar studie ontdekte Zara een nieuwe passie. “Tijdens het schrijven van mijn scriptie begon ik voor de lol met kitesurfen. Toen ging ik naar Tarifa, Spanje. ’s Avonds werkte ik in een bar en overdag kitesurfte ik. Na mijn scriptie ontmoette ik mijn vriend en vertrok ik met hem naar Brazilië.”
In Brazilië ziet Zara snel vooruitgang in haar kitesurf-skills. “Ik leerde de kiteloop, een spectaculaire truc waarbij je de kite tijdens een sprong een volledige 360-graden-draai laat maken. Destijds konden maar weinig vrouwen dat. En dat ik het wel kon viel op. Binnen de kortste keren had ik mijn eerste sponsordeal. Dat was voor het eerst dat ik dacht: kan ik hier mijn werk van maken?”
Zara’s interesse in sport en bewegen is met de paplepel ingegoten. “Ik heb vroeger geturnd, paardgereden en jazzballet gedaan. Rond mijn 18e begon ik met krachttraining, wat ik nu nog steeds drie tot vier keer per week doe. Het helpt me sterker te worden voor het kitesurfen, maar ik zou het ook doen als ik niet zou kitesurfen.”
23 jaar, zo oud is Zara als ze voor het eerst gaat kitesurfen. Dit is relatief laat om de sport professioneel te beoefenen. “Veel meiden met wie ik nu competities doe, zijn rond de 25 en zijn vaak al bezig vanaf hun jeugd. Ik ben veel later begonnen, maar ik vind het juist leuk om te laten zien dat je ook later je dromen kunt waarmaken.”
Kitesurfen begon als hobby, maar al snel werd het Zara’s allergrootste passie. Inmiddels draagt Zara de titel wereldkampioen Big Air. “De titel heb ik te danken aan mijn mentale en fysieke groei. Vertrouwen in jezelf is essentieel. Tijdens de competitie moest ik een trick doen die nooit eerder door een vrouw was geland. Competities halen iets bijzonders in je naar boven. De wereldtitel in de wacht slepen, was nog een hele klus. Tijdens de competitie, vlak voor de sprong, had ik problemen met mijn eigen board. Snel pakte ik het veel te grote board van mijn vriend, die ook professioneel kitesurfer is. Met zijn board wist ik de trick wel te landen, en dat bracht me naar de overwinning.”
Toch windt ze er geen doekjes om: snelle groei brengt mentale uitdagingen met zich mee. “Nadat ik mijn eerste sponsor had binnengehaald, twijfelde ik enorm aan mezelf. Ik vergeleek mezelf met meiden die sneller leerden. Dat voelde ontmoedigend. Maar door me te verdiepen in het mentale aspect van de sport, leerde ik mijn negatieve gedachten om te draaien. Hoe vrolijker ik ben, hoe beter ik presteer.”
Tekst loopt door onder de post.
Je zet geen wereldtitel voor een extreme sport op je naam zonder een paar blessures. “Risico van het vak”, lacht Zara. “Ik heb een paar heftige blessures gehad. Tijdens mijn tweede competitie ooit crashte ik in ondiep water en scheurde mijn enkelband voor 90 procent af. Het herstel duurde drie maanden. Dat was mentaal zwaar, maar ik heb geleerd om te roeien met de riemen die ik heb, ook bij blessures.”
Zara kreeg ook te maken met een gekneusde rib en een liesblessure, maar ook deze ervaringen maakten haar mentaal sterker. “Deze blessures leerden me om geduld te hebben en mijn lichaam serieus te nemen.”
Tot vier jaar geleden stond Zara alleen op haar kiteboard, maar sindsdien heeft ze er een maatje bij: haar hondje Dice. “Ik zag op Marktplaats dat ze een nieuw thuis zocht en heb haar opgehaald. Meteen daarna zijn we naar het strand gereden. Op dat moment kitete ik nog op amateursniveau. Terwijl ik op mijn board stond, zwom Dice altijd achter mij aan. Op een gegeven moment liet ze signalen zien dat ze op mijn board wilde springen. Ik besloot haar een keer op te tillen en mee te nemen. Ze bleef rustig zitten. Als ik Dice vraag of ze mee gaat kitesurfen, gaat ze helemaal uit haar dak. Het is zo schattig en bijzonder. Zij is het beste wat me ooit is overkomen.”
Zara verduidelijkt dat zij Dice niet heeft geleerd om in haar armen te springen om te kitesurfen. “Als ik een video met haar online zet, krijg ik veel reacties. De meeste mensen vinden het leuk om te zien, maar ik krijg ook negatieve berichten binnen. Ik krijg vaak reacties van mensen die vragen waarom Dice geen lifejacket draagt, maar we kitesurfen altijd in een lagune waar het water nog geen meter diep is. Het is daar veilig voor haar, en ze is een geweldige zwemmer. Zodra we op zee gaan kiten, draagt ze uiteraard wel een lifejacket voor haar veiligheid.”
Is het dan niet gevaarlijk met een dier in je armen? “Voor Dice haar veiligheid kiten we altijd in weinig wind. Het is voor mij totaal niet lastig om balans te houden met haar, omdat ze stabiliseert op mijn benen. We hebben zelfs weleens een klein sprongetje gemaakt, maar hierbij zal het blijven. Haar veiligheid staat altijd voorop.”
Tekst loopt door onder de post.
Zara heeft grote plannen voor de toekomst. “Ik zal de komende jaren nog competities blijven doen. Daarna zou ik graag iets doen met fitness, voeding en/of coaching. Ik wil mensen, vooral atleten, helpen om het beste uit zichzelf te halen, zowel fysiek als mentaal.”
Tot slot vecht de wereldkampioen Big Air ook voor meer kansen voor vrouwen in haar sport. “Onze sport is nog niet olympisch, maar ik werk eraan om een vrouwencompetitie te creëren voor de Red Bull King of the Air, de meest prestigieuze competitie in de kitesurfwereld. Hierover is 14 oktober meer informatie bekend. Ik wil niet alleen voor mezelf, maar ook voor toekomstige generaties meer kansen creëren in deze sport.”
Delicia (32) bouwt lifestylemerk voor zichzelf én haar dochters: 'Alles wat ik doe, is voor die twee'Lees meerFunny columns, persoonlijke verhalen en lekkere deals in je inbox.
Meld aan