De carrièreladder beklimmen on your own terms: in ‘MEIDEN aan de macht’ spreken we mensen met de leukste, spannendste en bijzonderste banen.
Deze keer: Daisy Leijdekkers (35), eigenaar van de oliebollenkraam op Rotterdam centraal.
Ondernemen in bloed
Als kind weet Daisy al dat ze een eigen oliebollenkraam wil. “Mijn familie zit al jarenlang in de oliebollenbranche. Mijn oma en opa begonnen de kraam in 1969, daarna namen mijn ouders het over. Ik help eigenlijk mijn hele leven al mee in de kraam.” Als Daisy zestien is, stopt ze dan ook met de middelbare school. “Ik wist toch al wat ik wilde doen, oliebollen bakken.”
Ze kan niet snel genoeg beginnen. “Ondernemen zit in mijn bloed.” In 2008 neemt ze het bedrijf van haar ouders over. “Het is bijzonder om het familiebedrijf te runnen – als kind hielp ik mee, nu ben ik de derde generatie die de kraam heeft overgenomen. We bakken al vijftig jaar met hetzelfde familierecept. Het allerbeste recept, al zeg ik het zelf.”
Oliebollenfamilie
“Het leukste aan mijn werk? Dat ik een lichtpuntje mag zijn in de donkere winterdagen. Iedereen eet oliebollen: of je nou vegan bent, halal eet, of waar je ook vandaan komt. Het brengt veel gezelligheid met zich mee. Iedereen gaat altijd weg met een lach.”
En hoewel Daisy er veel voor terug krijgt, is het hard werken. “In de winterperiode werk ik zeven dagen in de week, drie maanden lang. Oud en nieuw vieren we in de familie niet, omdat iedereen moet werken.” Want naast dat Daisy een eigen oliebollenkraam heeft, hebben ook haar zus, broertje, ouders, neven, nichten, ooms en tantes een eigen kraam. “Het is fysiek zwaar werk. Ik moet ontzettend veel sjouwen, denk aan deeg- en meelzakken van vijfentwintig kilo. Erover zeuren doe ik niet, mijn ouders doen het ook nog steeds met gemak. Mijn passie heb ik van hun.”
In de zomermaanden zit Daisy ook niet stil. “Dan staan we op de kermis of bij andere evenementen. Dit doen we met onze La Vie en Rose Patisserie. Daarmee verkopen we hele lekkere wolkenbolletjes. Dit zijn een soort gefrituurde cakejes, die smaken naar wentelteefjes.”
Oeps, foutje
Toch is het niet altijd vlekkeloos gegaan, ze heeft op jonge leeftijd veel geleerd van haar fouten. “Op mijn 18e stond ik in mijn eentje in de kraam. Ik wilde de olie vervangen, maar vergat de kraan dicht te doen van de gebruikte olie. Ik draaide me om en begon het beslag te maken van de oliebollen. Een tijdje later lag er honderdtwintig liter door de hele kraam.
Ik raakte heel erg in paniek en begon keihard te huilen. Uiteindelijk heb ik kranten gekregen van een mevrouw op straat. Die kranten konden de olie opzuigen en zo heb ik het kunnen opruimen. Het kostte me een dag omzet, omdat ik niet open kon, maar ik heb er ontzettend veel van geleerd. Dit overkomt me nooit meer.”
Familiebedrijf voortzetten
Sinds 2016 heeft Daisy de kraam samen met haar man Mohamed. Ze waren zelfs samen te zien in de realityserie 010: De Mensen Die Rotterdam Kleur Geven. “Heel bijzonder om dit samen te mogen doen.” Daisy’s man komt óók uit een bakkersfamilie, net als zij.
“We zijn beide geboren in het deeg, maar dan op een andere manier. We hebben dit bedrijf gemaakt tot de beste oliebollen die er zijn.” En zo hopen ze het familiebedrijf voort te zetten. “We zijn nu aan het kijken of we een tweede kraam kunnen openen. Ook hebben we een hele grote kinderwens. Ik zou het heel mooi vinden als onze kinderen het uiteindelijk willen overnemen. Het is namelijk één van de leukste banen die er bestaat.”