Borstgezondheid staat elke dag van het jaar op de agenda, niet alleen tijdens borstkankermaand in oktober. Daarom is het belangrijk om regelmatig je borsten te checken voor de meest voorkomende kankersoort onder vrouwen.
Zó onderzoek je je eigen borsten: 'Je moet kijken en voelen'
Één op de zeven vrouwen wordt getroffen door de ziekte.
Eigen borsten checken
Borstkankerchirurg en professor bij het Antoni van Leeuwenhoek Marie-Jeanne Vrancken Peeters vindt het belangrijk dat iedere vrouw haar borsten geregeld onderzoekt. “Het is sowieso belangrijk dat iedereen haar eigen lichaam kent en daarmee ziektes kan opsporen. Wanneer je langdurig hoofdpijn hebt of verkouden bent, ga je daarmee naar de dokter. Hetzelfde moet je doen als je een afwijking in je borsten voelt. Het is een soort verantwoordelijkheid naar je eigen lichaam.”
Geruststelling
Een geruststelling: wanneer je op jonge leeftijd iets in je borsten voelt, is het vrijwel altijd goedaardig. “Echter, als je iets voelt wat niet klopt, wat er eerder niet zat en wat er nu al een week of twee zit, is het wel belangrijk om dat even te laten checken.” Ook benadrukt de chirurg dat je borsten levende organen zijn. En die kunnen veranderen, bijvoorbeeld rond je menstruatiecyclus. “Het is iets dat komt en gaat. Als iets niet meer weggaat, is het belangrijk om dat te laten checken. Ook nu in de coronaperiode moet je gewoon naar de huisarts of een poli in het ziekenhuis gaan.”
Kijken en voelen
Het eigen onderzoek kun je verdelen in twee gedeeltes: kijken en voelen. Wanneer je naar je borsten kijkt kun je letten op huidafwijkingen, ingedeukte huid, de vorm van de borst of eventuele schilfers. “Wanneer iets anders is dan anders, kun je er het beste naar laten kijken door een arts.”
Het volgende onderdeel is voelen. Waarschijnlijk voel je wel vaker aan je eigen borsten, bijvoorbeeld tijdens het douchen of afdrogen. Tijdens het borstonderzoek doe je het iets bewuster. “Je kunt je borsten het best indelen als een klok. Je gaat bij ieder ‘uur’ met je platte hand van de buitenkant naar de binnenkant.” Knijp niet in je borsten, want dan voel je sowieso klieren zitten. Soms kun je ook in je oksel voelen, daar zitten lymfeklieren die in contact staan met de borst. “Het beste is om dit iedere maand te doen, een week na je menstruatie. Zo leer jij je borsten als geen ander kennen en merk je snel wanneer er iets anders is dan normaal.”
Sylvie Meis over periode na diagnose borstkanker: 'Ik vertelde niet dat het was uitgezaaid'Lees meer