Verwarrend: een slaapwandelaar lijkt misschien wakker, maar is zich totaal onbewust van de omgeving. Dat kan tot vervelende én gevaarlijke situaties leiden. Wat moet je doen als iemand slaapwandelt?
LINDA.meiden praat met slaapexpert Roselyne Rijsman van Haaglanden Medisch Centrum.
Slaapwandelen
Uit onderzoek is gebleken dat één op de drie mensen in zijn of haar leven slaapwandelt. Iedereen kan er op elke leeftijd last van krijgen, maar bepaalde mensen hebben het vaker dan de ander.
Feit of fabel
Een slaapwandelaar mag je nooit wakker maken. Dat is een fabel, maar het is verstandiger om niet te doen. Rijsman legt uit: “Als je een slaapwandelaar wakker maakt kan diegene verward of agressief reageren. Hij of zij is zich niet bewust van zijn omgeving. Dit kan gevaarlijk zijn voor jezelf en de ander. Wees erop voorbereid dat dit kan gebeuren.”
Begeleiden
“Het beste wat je kan doen is die persoon met zachte hand begeleiden naar zijn bed. Vertel tegen de slaapwandelaar dat die naar bed moet en help diegene daarbij”, zegt Rijsman.
Om de veiligheid te bewaren kan je het volgende doen. “Als slaapwandelaar ben je deels, maar niet volledig bewust van je omgeving. Zorg dat de slaapomgeving veilig is door bijvoorbeeld alle scherpe voorwerpen te verwijderen en de ramen te sluiten. De slaapwandelaar denkt dat het raam een deur is, maar eigenlijk valt diegene van twee verdiepingen hoog.”
Slaapwandelen verminderen
Rijsman vervolgt: “Factoren die de kans op slaapwandelen vergroten zijn slaaptekort, koorts, alcohol, stress, bepaalde medicijnen, angst, onregelmatig slapen of positieve spanning.”
Om die kans te verkleinen moet je volgens de slaapexpert genoeg slapen, vaste bedtijden aanhouden en ontspannen naar bed gaan. Probeer voordat je naar bed gaat stress en spanning achter je te laten. Lees bijvoorbeeld een boek of doe iets anders waarmee jij je hoofd leeg maakt.