Er is een run op de opleiding timmerman onder MBO’ers. Met een diploma op zak zouden ze een gouden toekomst tegemoet gaan. Zoë werkt als timmervrouw in de bouw en vertelt wat zij van die populariteit merkt.
“Ik had nooit verwacht dat ik werken in de bouw zo leuk zou vinden.”
Timmervrouw
Als LINDA.meiden Zoë belt, vertelt ze dat ze nu ongeveer een jaar in de bouw werkt. “Ik rolde het vak in, omdat mijn vriend personeelstekort had bij zijn bouwbedrijf”. Inmiddels runnen ze het bedrijf samen. “In het begin leerde ik alles van hem, maar ik ben nu ook begonnen met de vakopleiding Allround Timmerman.”
Onbedoeld heeft Zoë haar passie gevonden. “Ik ben iedere dag met zeer diverse dingen bezig en het werkt voor mij heel therapeutisch. Je bent non-stop met je handen bezig en aan het einde van de werkdag zie je alle voortgang die je hebt geboekt terug.” Het bouwbedrijf van Zoë en haar vriend bouwt vooral veel exclusieve huizen. “Van luxe nieuwbouwhuizen tot villa’s: vooral bij huizen met een houten skelet kan ik me helemaal uitleven.”
Gouden toekomst
Hoewel Zoë de run op de timmermansopleiding helemaal snapt, merkt ze nauwelijks iets van de gestegen populariteit op haar opleiding. “Tijdens mijn lessen is het juist rustig. Wel zie ik om me heen dat veel mensen zich inschrijven als assistent. De bouw is voor veel mensen wel aantrekkelijk – maar vooral het gemakkelijke werk.”
Dat mensen voor het gemakkelijkere werk kiezen, is volgende Zoë niet heel gek. “Met de opleiding ‘assistent timmerman’ kun je namelijk al prima rondkomen. Hoe ‘goed’ iets verdient, vind ik lastig om te zeggen, maar de cao van de bouw is heel aantrekkelijk. Timmerman zijn verdient prima in vergelijking met andere beroepen. Daarnaast heb je meer vrije dagen dan bij een andere fulltime baan en is er altijd genoeg werkgelegenheid.”
Ook voor stagiairs is de bouw volgens Zoë aantrekkelijk. “Jongeren weten dat een stage in de bouw goed verdient, waardoor we steeds meer aanvragen krijgen voor een stageplek. Jongeren kijken niet meer naar de bouw als iets wat weinig verdient, maar juist als iets wat goed verdient en zekerheid biedt. Ook als je als vrouw in de bouw gaat werken.”
Zoë vertelt dat de bouw wel nog steeds een mannenwereld is. “Daar moet je als vrouw tegen kunnen. Grapjes horen bij de dagelijkse gang van zaken, maar ik heb nog nooit een seksueel getinte opmerking naar m’n hoofd gekregen. Dat stereotype schrikt vrouwen misschien af, maar in de realiteit valt alles heel erg mee.
“Natuurlijk word ik weleens raar aangekeken en grappen mannen of ik de weg kwijt ben. Daar heb ik totaal geen moeite mee, want ik weet inmiddels dat mannen soms hard uit de hoek kunnen komen. Wel word ik soms onderschat – dan denken ze: ‘Ze kan dit zware werk niet aan’ – en tegelijkertijd overschat – want ‘als vrouw in de bouw móét je wel goed zijn om er te mogen werken’. Op mijn TikTok (@timmervrouwhv) probeer ik dat stereotype over vrouwen te doorbreken.”
TikTok
Ook deelt Zoë op haar TikTok haar eigen ervaringen als vrouw in de bouw. “Vanaf het moment dat ik mijn eerste video plaatste, heb ik eigenlijk alleen maar positieve reacties gehad. Mensen schrijven dingen als ‘Cool wat je doet’ en ‘Wat knap’ onder mijn TikToks. Ik krijg ook weleens telefoontjes van vrouwelijke studenten die vragen hoe je het beste kunt beginnen in de bouw.”
“Ik moedig meiden dan altijd aan om een sprong in het diepe te wagen. Zoek een stagebedrijf en een BBL opleiding, dan kun je meteen de bouwplaats op. Weet dat je als vrouw een beetje ‘je mannetje’ moet staan en dan valt het waarschijnlijk allemaal mee. Dat stereotype van die man met de bierbuik is allang niet meer te vergelijken met de realiteit. Je kunt ook prima als meisje-meisje uit de voeten op de bouwplaats.”