Court (22) is doof, danser en performer. Zijn moedertaal is de Nederlandse Gebarentaal (NGT) – een taal die slechts 1.7 procent van de Nederlanders beheerst.
Samen met artiesten sor (slechthorend) en Signourney K, lanceert Court nu een track mét TikTok-dans om aandacht te vragen voor gebarentaal.
Court
Court is doof geboren en daar is hij trots op. Tijdens het Eurovisie Songfestival in 2021 vertaalt hij de Nederlandse artiest Jeangu Macrooy.
Ondertussen heeft Court een (doven)community opgebouwd op TikTok (. Hier benadrukt hij dat weinig mensen in Nederland gebarentaal beheersen, wat het lastiger voor hem (en anderen) maakt om een connectie op te bouwen. Hij vraagt nu samen met sor en Signourney K aandacht voor NGT met een nieuwe track en TikTok-dans. LINDA.meiden mocht hem hierover wat vragen stellen.
Waarin merk jij dat zo weinig mensen de NGT beheersen?
“Ik en alle andere dove mensen ervaren nog dagelijks problemen vanwege ontoegankelijkheid, bijvoorbeeld wanneer we contact moeten opnemen met bedrijven die alleen telefonisch bereikbaar zijn. Of als we met een auto bij een slagboom aankomen en in de intercom moeten praten. Zelfs bij de overheid is de toegankelijkheid niet altijd voldoende geregeld.”
Wat verandert er als mensen NGT wel zouden beheersen?
“Als meer mensen openstaan en hun tijd gebruiken om zich te verdiepen in de NGT en de dovencultuur, zou het mij en andere doven en slechthorenden enorm helpen. Als je enthousiast genoeg bent om TikTok-dansjes te leren, dan ben je ook enthousiast genoeg om gebarentaal te leren.”
“Ik denk dat mensen dan ook meer begrip hebben voor de uitdagingen die wij dagelijks ervaren – en beter in staat zijn om met ons te communiceren. Ook denk ik dat we dan ook samen sneller tot oplossingen komen en met een andere blik naar bepaalde problemen of obstakels gaan kijken. Als we als samenleving dove en slechthorende mensen beter begrijpen, kunnen we er samen voor zorgen dat deze groep betere toegang krijgt tot informatie. Op die manier krijgen we ook meer gelijke kansen. Doof- of slechthorendheid is geen keuze, en door de taalbarrières krijgen we vaker een taalachterstand.”
“Het leren van NGT kan ook voordelen hebben voor mensen die wel goed kunnen horen; namelijk versterking van de visuele communicatie. Meer aandacht voor elkaar door meer naar elkaar te kijken. Door gebruik te maken van de non-verbale signalen, lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen – maar ook bewuster te worden van de wereld om je heen.”
Hoe beleef jij het liefst muziek en heb je een favoriet genre?
“Ik beleef muziek vaak in de auto, omdat deze vaak goede speakers heeft – of ik heb een speaker in mijn hand. Daarnaast kijk ik ook graag naar dove performers die liedjes interpreteren. De performers brengen intonatie, expressie en ritmes met zich mee. Ze beelden het op zo’n manier uit dat je denkt: dit is de muziek en ik ga er lekker op viben, zoals alle anderen dat doen.”
“Mijn favoriete genres zijn R&B en hiphop. Deze genres matchen bij mijn persoonlijkheid. Ik ben helemaal gek op Up Town Funk. Wel vind ik het jammer dat sommige officiële muziekvideo’s geen ondertiteling hebben. De meeste horende mensen zeggen: ‘Je bent toch te doof om naar muziek te luisteren?’ Maar je bent nooit doof genoeg om de muziek mee te krijgen. Het gaat voor mij om plezier, het voelen via trillingen, de herkenning, de cultuur en inspiratie krijgen in de boodschap die uitgedragen wordt.”
Hoe zijn jij, sor en Sigourney K tot dit nummer en de dans gekomen?
“Ik ben al een tijdje bezig met het maken van eigen nummers en het vertalen van bestaande muziek en/of filmpjes in mijn eigen stijl. De volgende stap – en een grote droom van mij – was om groter uit te pakken.
Daarvoor ben ik benaderd door T-Mobile, die technologie wil inzetten om mensen nieuwe skills te laten leren en culturen te laten ontdekken. Ook is dit nummer een samenwerking met TYD, een platform waar je NGT kunt leren. Zij hebben mij in contact gebracht met sor, die zelf tijdelijk doof is geweest en nu slechthorend is, en Sigourney K. Daarnaast speelt 20hertz ook een rol: zij vormen een dansgroep waarin doven, slechthorenden en horenden samen dansen.
Samen met sor en Sigourney K. hebben we een studiosessie gehad. Toen hebben we zowel de muziek als tekst samen gemaakt. We wilden de tekst eenvoudig houden, zodat die gemakkelijk is om te leren. Vervolgens hebben we de choreografie gemaakt met 20hertz, zodat het totaalplaatje klopt. De aanpak van alles was veel groter dan ik me had kunnen voorstellen. Dus ik ben mega enthousiast en nieuwsgierig hoe dit allemaal gaat uitpakken.”
Er wordt nu op een grote manier aandacht gevraagd voor jouw moedertaal. Wat doet dat met je?
“Ik vind het geweldig om te zien dat er steeds meer aandacht wordt besteed aan mijn moedertaal. De NGT is een rijke en unieke taal, zonder enige limieten, die erfelijk is en die het verdient om in stand te worden gehouden voor toekomstige generaties.
Ik denk ook dat ik nog lang niet besef hoe groot dit initiatief en onze TikTok-filter kunnen worden. Dat we allemaal verschillend zijn, betekent niet dat we niet op elkaar lijken. Iedereen heeft zijn eigen manier van communiceren en bewegen – ongeacht of we een gesproken taal of NGT gebruiken.”
Wat is jouw doel met deze samenwerking en wanneer vind jij het een succes?
“Mijn doel is om anderen te inspireren en te stimuleren om NGT te leren. Ik vind dit hele proces al een succes, als ik zie hoeveel bewustzijn er is gecreëerd de verschillende organisaties die mee hebben geholpen. Het uiteindelijke doel is meer bewustwording en erkenning van de NGT te creëren en zo hopelijk bij te dragen aan een inclusievere samenleving. Ik moedig iedereen dan ook aan om een workshop of cursus NGT te proberen. Het is erg leuk om het te leren. Al leer je maar een klein aantal gebaren. Dan zijn wij als dovengemeenschap daar al heel blij mee.”