Love bombing staat bekend als een datefenomeen. Maar wist je al dat overladen worden met liefde en aandacht om macht en controle uit te oefenen, ook in vriendschappen gebeurt.
ZĂł herken je friend bombing.
Friend bombing
Een nieuwe vriend(in) die je ineens non-stop appt, je overspoelt met complimenten en ĂĄltijd wil afspreken. Het klinkt lief, maar wist je dat er ook wat anders achter kan zitten? Dit wordt ook wel friend bombing genoemd, een afleiding van datefenomeenlove bombing.
đ Â Te veel complimenten of cadeautjes
Wie is er niet dol op een goed compliment? Toch kan het zomaar zo zijn dat jouw nieuwe vriend(in) dit zo vaak doet, dat je het in twijfel begint te trekken. Is het gemeend? En kan dat ĂŒberhaupt wel, aangezien jullie elkaar pas een paar weken kennen. Rode vlag! Hetzelfde geldt voor cadeautjes waar je niet om hebt gevraagd, of die enorm aan de prijs zijn. Dit soort acties lijken vleiend en onschuldig, maar ze voelen ongepast, verdacht en verstikkend. En kunnen een manier zijn de touwtjes van jullie vriendschap in handen te krijgen/houden.
đ Â No new other friends
Wat je even goed moet onthouden, is dat jij en je nieuwe vriend(in) al een leven hadden vóór dat jullie elkaar leerden kennen. Toch kan het zijn dat je nieuwe bestie een beetje gepikeerd raakt als je tijd met anderen doorbrengt. Die wil het liefst dat jullie 24/7 in elkaars aura zitten. Doe jij je ding en wordt je een schuldgevoel aangepraat, dan moet je goed opletten. Dit is manipulatief gedrag. Jouw tijd is jouw tijd en dat mag je indelen zoals je zelf wilt. In een vriendschap hoor je geen verantwoordelijkheid af te hoeven leggen voor de indeling van jouw (sociale) leven.
đ§ââïžđ§ââïž Copy-paste
In een nieuwe vriendschap is het heel logisch dat je elkaars gedrag of voorkeuren deels overneemt. Zo kan het stopwoordje van jouw nieuwe bestie plots ook die van jou worden of ga je dingen op dezelfde manier doen. Dit gebeurt vaak natuurlijk en geleidelijk, maar als je nieuwe vriend(in) ineens op een copy-paste-versie van jou is, wappert er een grote, rode vlag. Therapeut Alison Murphy zegt dat ‘deze geforceerde pogingen een manier kunnen zijn om de illusie te wekken van een diepere, betekenisvolle band. Alsof jullie gemakshalve zoveel gemeen hebben. In werkelijkheid spiegelen ze je alleen maar en creĂ«ren ze een vals gevoel van verbondenheid dat niet gebaseerd is op daadwerkelijke wederzijdse interesses.’
đ BFFFFFF
Jullie kennen elkaar pas een week, maar jouw nieuwe vriend(in) stelt zichzelf bij iedereen voor als jouw bestie. Krijg je er nu al de kriebels van? Terecht. Te snel labels op de vriendschap plakken, is een teken van friend bombing. Net als torenhoge verwachtingen stellen. En wat dacht je van meteen diepgewortelde trauma’s bespreken. Dit soort dingen bespreek je vaak pas nadat je elkaar wat langer kent en weet dat gedeelde informatie veilig is. We love to overshare, maar er zijn ook grenzen. Al helemaal als je nieuwe vriend(in) ook al andere tekenen van friend bombing vertoont.
Afremmen = key
‘Het kost tijd om herinneringen, ervaringen, emoties en dit alles op te bouwen. Dat gebeurt niet in een paar weken’, deelt Murphy. En dat is precies hoe je een friend bombing-friend kunt afremmen. Door grenzen te stellen aan hoe snel de vriendschap zich ontwikkelt. Vind je het moeilijk om dit soort gesprekken te voeren, probeer dan uit te leggen wat je voelt met ik-uitspraken. Zoals: ‘Ik vind het gezellig om met je te appen, maar ik heb er niet de hele dag door de tijd voor’. Of: ‘Ik vind het niet leuk dat je me een schuldgevoel aanpraat als ik een weekendje wegga met een andere vriendin’.