Het is vandaag de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Hopelijk ben je al langere tijd in de materie gedoken, en heb je ontdekt hoe belangrijk het is om ons in te zetten tegen discriminatie en racisme.
En dat begint met educatie. Vandaag – en elke dag hierna – is het perfecte moment om extra boeken te lezen, documentaires te kijken en podcasts te luisteren over dit onderwerp.
Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie
In 1960 riep de Verenigde Naties 21 maart uit tot de Internationale dag tegen Racisme en Discriminatie. Dit gebeurde naar aanleiding van het bloedbad in Sharpeville, Zuid-Afrika. Sindsdien is het een dag geworden om stil te staan bij dit wereldwijde probleem. Om een einde te maken aan racisme en discriminatie moeten we allemaal actief anti-racisme zijn. Naast het gesprek aangaan met vrienden, familie en andere dierbaren. Kan je ook genoeg doen om zelf meer kennis op te doen. Wij zetten een aantal tips voor je op een rijtje voor wat zelfstudie. Uiteraard is dit slechts het topje van de ijsberg. Maar het begin is er. Lees je mee?
Lees ook
Bete (26) over racisme: ‘Dat jij iets als grapje bedoelt, betekent niet dat het mij niet kwetst’
Om te volgen
Er zijn een hoop Instagramaccounts die je kunnen bijscholen wat betreft racisme en discriminatie. Vaak gaat dit ook over actuele onderwerpen die duidelijk maken dat we nog altijd te maken hebben met een groot probleem. Denk hierbij aan de accounts van: SeeyouSioe, ZHK Designs, Zet Je In, The Black Archives en Asians Raisins.
Om te lezen
Ben je meer van het lezen? Dan hebben we ook voor jou een aantal goede tips liggen. Lees je in over dit onderwerp met de gebundelde essay’s van Wit Huiswerk. Of het boek van Sinan Çankaya ‘Mijn Ontelbare Identiteiten’ over het opgroeien in Nederland als kind van migranten. Ook ‘De Bananengeneratie’ van Peter Wu is een aanrader. Hierin praat hij over het feit dat hij er ongewild aan herinnert wordt anders te zijn.
Om te luisteren
Ben je aan de wandel of zie je het niet zitten om stil te zitten dit weekend? Dan hebben we ook een aantal podcasts waar je naar kan luisteren on the road. Denk aan de achtdelige NPO1-podcast ‘De Plantage van onze Voorouders’ waarin Maartje Duin de sporen van het slavernijverleden van haar familie onderzoekt. ‘Fufu en Dadels’ waarin vier millennial vrouwen van kleur intieme taboe-doorbrekende tafelgesprekken voeren. Of ‘Dipsaus’ – de tweewekelijkse podcast voor en door vrouwen van kleur en iedereen die geïnteresseerd is in een ander geluid. En als laatst ‘Chinese Chippy Girl’, waarin een Britse vrouw praat over haar Chinese identiteit thuis en Britse buitenshuis.
Om te shoppen
Om je support te tonen aan de zwarte gemeenschap kan je ook shoppen bij een black-owned business. Gelukkig hebben wij de leukste Nederlandse én internationale merken van creatievelingen al voor je op een rijtje gezet. Tijd om achterover te leunen en de webshops af te struinen. En vergeet niet dat je hiermee ook een fijne nieuwe aanwinst voor je kledingkast hebt. Win-win, als je het ons vraagt.
Om te doneren
Je kan natuurlijk ook altijd nog een organisatie steunen die zich inzet tegen racisme en discriminatie. Weet je niet goed aan wie je jouw financiële bijdrage kan doen, dan hebben wij hier een aantal suggesties. Bijvoorbeeld Black Lives Matter-netwerk, The Black Archives, Stichting Nederland Wordt Beter, Kick Out Zwarte Piet, Black Queer & Trans Resistance NL of Control Alt Delete – om maar een aantal te noemen. Ben je blut maar wil je toch je steentje bijdragen? Lees dan even dit artikel om te zien hoe het werkt.
Om te kijken: films, series en docu’s
Al jarenlang worden er allerlei serie, films en documentaires gemaakt over racisme, discriminatie en ongelijkheid. Tijdens Black History Month zetten wij er al een aantal voor je op een rijtje. Je vindt ze hier. Denk bij series aan: ‘When They See Us’, ‘Dear White People’, en ‘Gentefied’. De volgende films zijn aanraders: ‘The Hate U Give’, ‘Minari’ en ‘If Beale Streets Could Talk’. En wat betreft docu’s zijn dit een paar om niet te missen: ’13th’, ‘Wit is ook een kleur’, ‘De ideale allochtoon’ en ‘TIME: The Kalief Browder story’.
Om te kijken: TEDtalks
Kijk je liever naar informatieve talks van ongeveer 30 minuten, dan kan dat natuurlijk via TEDtalks. Canwen Xu spreekt zich in ‘I’m not your Asian stereotype’ uit over de racistische denkbeelden waar zij tegenaan loopt. En dit is dan ook zeker een aanrader. Ook de talk van Baratunde Thurston, Luvvie Ajayi Jones, Priya Vulchi en Winona Guo mag je niet missen. Wij zetten ze hieronder voor je op een rijtje.
Canwen Xu: ‘I’m not your Asian stereotype’
Baratunde Thurston: ‘How to deconstruct racism, one headline at a time’
Luvvie Ajayi Jones: ‘Get comfortable with being uncomfortable’
Priya Vulchi & Winona Guo: ‘What it takes to be racially literate’
LINDA.meiden 33 ‘Stop Straatintimidatie’ ligt nu in de winkel. Bestel hier het nieuwe nummer. Gratis thuisbezorgd!