Ken je Telfar al? Nee? Mooi zo. Krijg je hieronder een les. Het hippe merk heeft namelijk een ongelooflijk bijzonder verhaal.
Dit is alles wat je moet (en wilt) weten over Telfar.
Ken je Telfar al? Nee? Mooi zo. Krijg je hieronder een les. Het hippe merk heeft namelijk een ongelooflijk bijzonder verhaal.
Dit is alles wat je moet (en wilt) weten over Telfar.
De naam van het merk is de voornaam van de Amerikaans-Liberiaanse Telfar Clemens. Hij startte zijn modemerk al in 2004, maar werd daar pas sinds een paar jaar succesvol mee. Extreem succesvol, kan ik wel zeggen: anno 2022 scoor je makkelijker een exclusieve Birkin van Hermès dan een Telfar-tas. Beyoncé zingt er zelfs over op haar nieuwe album. ‘This Telfar bag imported, Birkins, them shits in storage’: liever een Telfar dan een Birkin, dus.
En dat terwijl een tas van Telfar je, afhankelijk van de grootte, tussen de 130 en 280 euro kost (en je voor een Birkin minstens een paar duizend euro neerlegt). Alle Telfar-tassen zijn van vegan leer gemaakt en worden opgeleukt met een enorm logo. De tassen zijn in trek: iedere keer als er een nieuwe lading op de webshop komt, zijn ze binnen minuten uitverkocht. Dagen later verschijnen ze op andere sites waar ze voor honderden euro’s meer worden aangeboden.
Wie zich online inschrijft bij het merk wordt op de hoogte gehouden van nieuwe drops via e-mail. En je krijgt er ook meteen een binnen. Een openhartige, waarin Clemens zijn bijzondere verhaal deelt over het ontstaan van zijn merk. ‘Word voor even een queer, zwarte, achttienjarige’, begint hij. ‘Ga terug naar 2004 en begin een genderneutraal merk vanuit het huis van je familie in Queens. Maak kleding die nog niet bestaat, net zoals jij niet bestaat in deze wereld.’ Slik. Deze man komt van ver, dat blijkt.
Ook met de tagline van Telfar, ‘Het is niet voor jou, het is voor iedereen’, doelt hij op de toegankelijkheid van zijn ontwerpen. Hij wil mode maken voor iedereen: los van ras, gender of achtergrond. Dat is iets wat jarenlang niet werd gedaan. Daarom blijft hij de populaire tassen relatief laag prijzen, zodat het voor een groot deel van de bevolking beschikbaar is. Enige dingetje: door het bizarre succes zijn de tassen ironisch genoeg niet meer beschikbaar voor iedereen.
Nog voor genderneutrale kleding een ding was, begon Clemens er al mee. “Ik wilde mode maken die er voor mij als kind niet was”, zei hij daar eerder over in het zakenmagazine Fast Company. “Ik voelde me altijd aangetrokken tot vrouwenkleding, maar mocht die niet dragen. Daarom is mijn mode genderloos: je draagt gewoon wat je wil dragen.” Van zijn tassen tot zijn mode: het is geliefd bij iedereen. Man, vrouw, non-binair, queer of hetero, zwart of wit: modeliefhebbers willen allemaal iets van Telfar.
En dat kan, door de betaalbare prijzen, ook. Als je er op tijd bij bent, tenminste. Doorzettingsvermogen is belangrijk als je een tas wil bemachtigen (daar ben ik ook wel achter inmiddels). Dat doorzetten is overigens precies de reden waarom het merk er nog is – en nu pas zo succesvol is. ‘Heb geen geld. Zet een decennium lang door zonder opgepikt te worden door modejournalisten’, schrijft Clemens verder in de mail voor zijn abonnees. ‘Doe alles anders. Als winkels je kleding niet willen inkopen, laat die dan zien in musea.’
Als zwarte, homoseksuele man is diversiteit en de nieuwe manier van mode maken geen marketingtruc, zoals het bij vele andere bedrijven wél is. Het is een deel van zijn identiteit. Het merk ademt de tijdsgeest, in alles wat ze doen. Daarom voelen kopers van Telfar (vaak jongeren) zich fijn bij deze authenticiteit. Inclusief, divers, fris, betaalbaar en ongelooflijk hip: na jaren ploeteren is het grote succes des te meer honingzoet.
Wil je (net als ik) ook zo graag een tas bemachtigen? Blijf het gewoon proberen. Als we iets mogen leren van Telfar, is het wel om door te zetten. ‘Hou je familie dichtbij, adem in en uit, negeer de onzin’, pent Clemens in de laatste alinea’s van zijn brief. ‘En blijf jezelf er alsjeblieft aan herinneren dat de wereld niet alles is.’