Balenciaga, Gucci, Prada: die merken kennen we inmiddels wel. Maar we moeten ’t even over Botter hebben – hét Nederlandse label dat momenteel hoge ogen gooit in de modewereld.
Dit is 'Botter': hét Nederlandse modelabel dat internationaal doorbreekt
Designers Rushemy Botter (36) en Lisi Herrebrugh (32) hebben er zelfs de ‘Andam Grand Prize’ mee gewonnen: een Franse modeprijs waar je U tegen zegt.
Botter
Zeeblauwe kralen, vuurrode blazers of kauwgombal roze pantalons: dat Botter een kleurrijk mannenlabel is moge duidelijk zijn. Het merk haalt inspiratie uit de onderwaterwereld en staat bekend om zijn felle kleuren, maar heeft ook een boodschap. Zo denken Botter en Herrebrugh aan het milieu door 35 procent van hun laatste collectie van biomaterialen te maken. En dat niet alleen: ze gebruiken ook resten van gerecycled plastic uit de oceaan.

Ondanks dat het merk nog niet wereldberoemd is, dragen beroemdheden maar al te graag de creaties van het merk. Zo droeg Beyoncé een Botter headpiece van kralen en droeg de Nigeriaanse Ckay een pak van het label in zijn videoclip.
Gevestigde namen
De milieubewuste manier van mooie mode maken legt het duo geen windeieren. Met de Andam Grand Prize sleepten ze in juni dit jaar 300.000 (!) euro binnen en mogen ze een jaar lang Bruno Pavlovsky, president mode bij Chanel, inschakelen voor hulp. Ja. Da’s (op z’n zachtst gezegd) niet niks.
De twee hebben overigens al meerdere prijzen gewonnen: in 2018 wonnen ze de hoofdprijs bij het mode- en fotografiefestival in het Franse Hyères, waarna ze jarenlang als creatief directeur bij Nina Ricci werkten. Daarmee werden hun namen gevestigd in the world of fashion. En ondanks dat het een mannenlabel is, wordt het ook geliefd door menig vrouwelijk modeliefhebber. Goedkoop is het alleen niet: zo wordt een poloshirt van het merk al gauw voor honderden euro’s verkocht. Maar goed, je bent modieus en je wilt wat.
Liefde voor de zee
Botter en Herrebrugh delen – naast elkaars liefde (het koppel kreeg vorig jaar een dochter) – ook een grote liefde voor de oceaan. Zo duiken ze allebei graag en zijn ze zelfs The Coral Nursery op Curaçao begonnen: een instantie dat ongezond koraal weer gezond maakt. Die liefde voor de zee zie je terug in de neopreenpakken en een voorliefde voor onderwaterkleuren.
De twee willen ‘betekenisvolle kleding’ maken: mode die lang meegaat. Het is een tegengeluid van de huidige fast fashion-ketens die voornamelijk milieuonvriendelijke ‘wegwerpmode’ verkopen. Botter ziet oplossingen. Zo maken ze van tweedehands Japanse dobbers een ketting, versieren ze jasjes met gerecyclede plastic tags en worden hun bekende hoofdaccessoires met kralen gemaakt van plastic uit de zee. Mode met een boodschap, dus: dat is Botter. En met die boodschap nemen ze de wereld over.
