Een pikdonkere donkere zaal met felle lichteffecten en een draaitafel naast de instructeur: anno 2024 sport je meer in een trendy club, dan in een gedateerde fitnessruimte.
Boetiek gyms als Saints & Stars veroveren Nederland.
Een pikdonkere donkere zaal met felle lichteffecten en een draaitafel naast de instructeur: anno 2024 sport je meer in een trendy club, dan in een gedateerde fitnessruimte.
Boetiek gyms als Saints & Stars veroveren Nederland.
“Kom op bodybuilders, ik wil dat jullie alles geven. Verder zakken in die squat. Zakken. Zákken. Zákken!” Felle neonlampen in alle kleuren van de regenboog verlichten de verder donkere ruimte. Het is dat ik voel dat het zweet over mijn decolleté gutst, anders zou ik het niet eens kunnen zien. Een of ander dance nummer staat zó hard, dat ik nauwelijks kan nadenken over hoe kapot ik aan het gaan ben. Bij de ingang liggen niet voor niets oordoppen.
Ja, spierpijn is écht het ergst op dag twee na het sporten: 'Piek van het herstelproces'Lees ookHet is mijn vijfde les Holy Booty bij Saints & Stars in Amsterdam. Sinds een maand sta ik iedere vrijdag om zes uur op om me hier voor dag en dauw vijftig minuten in het zweet te werken om de zo gewilde ronde bil te kweken. Het is iedere keer weer afzien en een abonnement is prijzig (vanaf 129 euro per vier weken).
Tóch ben ik keer op keer blij om te gaan. De luxe van deze sportschool is verslavend. Na iedere afbeuling krijg je hier een gekoeld handdoekje met pepermuntgeur en kun je douchen met zeep van Marie-Stella-Maris en je haar stylen met de nieuwste Dyson-apperatuur.
Betekende even naar de sportschool gaan vroeger in een oud, verwassen T-shirt afzien op de loopband of bij een buikspier kwartier, tegenwoordig gaan we massaal naar boetiek gyms. Luxe sportscholen die meer lijken op een hippe nachtclub dan op een daadwerkelijke gym, schieten als paddestoelen uit de grond.
Verwacht overigens niet veel van de trainingsapparatuur bij deze nieuwe supergyms – tenminste … niet het soort dat je zelf vrij kunt gebruiken. Rijen met gewichten zijn vervangen door studio’s voor groepslessen op vaste tijdstippen, die zich richten op cardio of spierkracht.
Alles draait bij deze boetiek sportscholen om groepslessen. Niet in een grote sportzaal met een digitale instructeur als bij BasicFit, maar in een kleine club-achtige ruimte vol neonlampen en spiegels, met een instructeur die via een koptelefoon instructies brieft. Dat kan gaan om spinning (RoCycle of Vélo), roeien (RowStudio) of HIIT (TRIB3).
Dit bericht op Instagram bekijken
Een bericht gedeeld door Vélo Cycle Studios Amsterdam (@wearevelo)
Dergelijke sportboetieks zie je steeds vaker, al zijn ze absoluut niet nieuw. De trend waaide in 2016 over uit de Verenigde Staten via RoCycle, waar het Amerikaanse SoulCycle de inspiratiebron voor was. In Amerika hebben ze nog veel meer concepten. Van pilates bij Solidcore tot boksen bij Rumble Boxing.
De bekendste boetiekgym van Nederland is het eerder genoemde Saints & Stars. Qua luxe komt het het dichts bij de luxere sportscholen die de trend startten in Amerika. Het succes komt volgens oprichter Tom Moos doordat ze inspelen op de ultieme sportbeleving. “Het is een feestje om bij Saints & Stars te sporten – we doen er alles aan om de meest luxe workout experience te bieden. De lessen zijn extreem effectief, uitdagend en onder begeleiding van motiverende trainers.”
Ze bieden tegenwoordig als eerste in Nederland ook boetiek wellness-lessen aan: hot yoga, reformer pilates én een sauna-ervaring met ijsbad. “Het biedt de ultieme next-level wellness ervaring die zorgt voor optimaal welzijn en herstel. In onze hedendaagse maatschappij, gekenmerkt door drukke levensstijlen, voortdurende stress en de constante aanwezigheid van sociale media, maken onze nieuwste wellness workouts het leven in het ‘hier en nu’ mogelijk”, licht oprichter Moos toe.
Hoewel deze nieuwe vorm van sporten in het begin vooral een Randstedelijk fenomeen was, is zweten in een donkere ruimte met harde muziek inmiddels overal in Nederland terug te vinden. Denk aan Maastricht (Boutique Gym Maastricht), tot aan Breda (CLUB DARQ), en Tilburg/Eindhoven (Switch the Gym)
Zelfs de ‘normale’ sportscholen bieden een steeds luxere ervaring aan. Zoals bij de keten TrainMore, te vinden door heel Nederland. Je kunt er kiezen voor een normaal lidmaatschap (vanaf 59 euro per vier weken) of voor het red-label (vanaf 87 euro per vier weken). Daarbij krijg je toegang tot een exclusieve club met gratis handdoek-service en eiwitshakes.
Sporten klaar? Wassen maar: zo krijg je die eeuwige zweetgeur uit je sportkledingLees ook