Terwijl wij ons dagelijks leven leven, gebeurt er ondertussen van alles in ons lichaam. En het mooie is, je lijf weet (meestal) precies wat het moet doen om alles tot in de puntjes te regelen.
Dat geldt bijvoorbeeld ook voor vaginale afscheiding: die vertelt gedurende je cyclus een interessant verhaal waar je nuttige info uit kunt halen.

Vaginale afscheiding, dit zegt het over je cyclus
Vaginale afscheiding
Witte vloed, fluor vaginalis, oftewel vaginale afscheiding. Iedere vrouw heeft het en bij iedere vrouw is het anders. De een produceert meer dan de ander en ook de geur, kleur en consistentie kunnen verschillen.
Afscheiding verandert onder invloed van je cyclus elke paar dagen. Het gaat van troebel naar transparant, van brokkelig naar glad en van waterig naar elastisch.
Daar zit een luchtje aan
Veel vrouwen maken zich zorgen over wat ze zien als ze hun onderbroek bekijken. Niet voor niets is een van de meest gestelde vragen op Google: Waarom ruikt mijn vagina naar… (vul zelf in: rotte vis, brood, metaal, kaas).
Maar zoals gezegd, vaginale afscheiding hoort gewoon bij een gezond functionerend lichaam. Het wordt geproduceerd door de vaginawand en de baarmoederhals en voert dode cellen en schadelijke bacteriën af, om vaginale infecties te voorkomen.
Het heeft daarnaast nog een andere functie: het tegenhouden, dan wel doorlaten van sperma. Je lichaam maakt zich iedere maand weer klaar om bevrucht te worden. Het baarmoederhalsslijm – ook wel cervixslijm genoemd – verandert in de eerste week na je menstruatie en sluit de poorten weer voor het zaad, doordat het slijm taai en dik wordt.
Sperma niet welkom
In de eerste week na je menstruatie, dus aan het begin van je cyclus, is het cervixslijm taai en dik. De baarmoedermond is als het ware afgesloten, zodat er geen bacteriën en sperma binnen kunnen komen. Hoe dichter je bij de eisprong komt, hoe natter het slijm wordt. Het kan wit of gelig van kleur worden en is kleverig, maar niet elastisch van structuur.
Rond je ovulatie verandert de afscheiding van structuur, zodat zaadcellen er makkelijk doorheen kunnen. De hoeveelheid wordt groter en het wordt helderder. Ongeveer drie dagen voor je eisprong maak je meer oestrogeen aan en dat zorgt ervoor dat het slijm zo elastisch wordt, dat je er bij wijze van spreken trampoline op kunt springen. Een fijne omgeving voor zaadcellen, ze kunnen er wel 24 uur in overleven. Het perfecte moment dus voor een horizontale mambo, mocht je zwanger willen worden.
Na je ovulatie wordt de afscheiding vervolgens weer meer waterig en ondoorzichtig. Vlak voor je ongesteld wordt, heb je vaak helemaal geen afscheiding meer en kan je zelfs droog aanvoelen down under.
Billingsmethode
Je kunt de verschillende soorten afscheiding makkelijk herkennen met de Billingsmethode. Steek twee vingers in je vagina en druk ze tegen de baarmoedermond. Breng nu je vingers tegen elkaar aan en ‘schep’ wat slijm naar buiten. Kun je er draden van trekken? Dan is het sexytime – als je zwanger wilt raken tenminste.
Lees ook
Let je op: deze TikTok-influencer praat over vaginale afscheiding
De Billingsmethode is redelijk betrouwbaar, al zitten er wel wat haken en ogen aan. Zo moet je je baarmoederslijm dagelijks controleren, want het vergt enige oefening om de verschillen te herkennen. Als je botergeil bent, of net sex hebt gehad, ziet je afscheiding er anders uit en heeft het dus geen zin om het te controleren.
Zo zijn er nog andere factoren die het slijm kunnen beïnvloeden, bijvoorbeeld een soa, stress of een zwangerschap. En, let op: deze methode is NIET geschikt om als anticonceptie te gebruiken.