Susan (54) werkt al haar hele leven in loondienst, maar aan haar pensioen heeft ze nooit echt gedacht. Dat is vaag, saai en vooral: iets voor later. Tot ze voor het eerst écht naar haar overzicht keek. “Ik schrok me rot. Hiermee red ik het nooit, dacht ik.” Hoog tijd om nu wél te beginnen met sparen voor later.

Susan begint te laat met sparen voor later: ‘Mijn pensioen viel tegen, dus besloot ik het anders te doen’
Inmiddels zet ze elke maand bewust geld opzij en maakt ze het onderwerp bespreekbaar met haar drie dochters. “Ik wil dat zij het beter regelen dan ik heb gedaan.” Gelukkig blijkt dat allemaal stukken makkelijker dan gedacht.
Sparen voor later
“Sparen voor later? Komt wel, dacht ik altijd. Tot ik écht even keek wat ik had opgebouwd – en me realiseerde: dit is veel te weinig. Hier kan ik niet van rondkomen.” Susan werkt haar hele carrière in loondienst en nadat ze kinderen krijgt meestal parttime, zo’n drieënhalve tot vier dagen per week. “Op dat moment voelde dat als een prima balans, maar ik had me nooit gerealiseerd dat ik daarmee ook flink minder pensioen opbouwde.”
Wat haar uiteindelijk aanzette om echt te kijken? “Ik zag steeds vaker artikelen over vrouwen die hun pensioen niet op orde hadden. Ik vond het shocking en tegelijk herkende ik mezelf erin. Financiële onafhankelijkheid is voor mij zó belangrijk – en ik had het gewoon niet goed geregeld en bleef het uitstellen,” geeft ze toe. Maar juist door die groeiende media-aandacht rondom het onderwerp, ontstond het gesprek. “Ik had het er steeds vaker over met collega’s – hoe hadden zij het eigenlijk geregeld? En hoe vaker ik erover praatte, hoe duidelijker het werd: ik moest zelf ook iets extra’s doen.” Tijd voor Susan om zelf aan zet te zijn.
Niet moeilijk, wél belangrijk
“Ik snapte er weinig van en vond het niet interessant”, zegt ze eerlijk. “Maar ik wilde het niet nóg langer uitstellen.” Ze kiest voor pensioensparen via haar bank: simpel, automatisch en zonder adviseur.
Inmiddels weet ze dat er ook andere manieren zijn om zelf aanvullend pensioen op te bouwen – zoals beleggen voor je pensioen of een combinatie van sparen en beleggen maken. “Als ik dat eerder had geweten, was ik er waarschijnlijk sneller mee begonnen.”
Opbouwen, dat (aanvullend) pensioen
Elke maand gaat er automatisch een bedrag naar haar pensioenrekening. “En als er iets overblijft, gaat dat er ook naartoe. Soms betekent dat: even die ene jurk laten hangen, maar ik weet waar ik het voor doe.” De opbrengst? Meer grip én een gerust gevoel over later.
Susan heeft drie dochters en wil het onderwerp thuis bespreekbaar maken. “Ik vind eerlijk gezegd niet dat ik nu een goed voorbeeld ben.” Voor haar draait financiële vrijheid om zelfstandig zijn, ook als je relatie stukloopt. “Ik wil mijn dochters meegeven dat je het echt goed geregeld moet hebben voor jezelf en niet afhankelijk van een ander moet zijn.” Zelf heeft ze geleerd dat je geen expert hoeft te zijn om iets te regelen. “Er zijn zoveel simpele tools waardoor het amper tijd kost – ik had dat eerder moeten ontdekken.”
Ook al denk je dat je het goed geregeld hebt, check het voor de zekerheid op mijnpensioenoverzicht.nl. Kijk, net als Susan, hoe je zélf financieel aan zet bent op Nationale-Nederlanden.nl en ontdek hoe makkelijk het is om vandaag al iets te regelen voor later.
Het beste van LINDA. direct in je mail? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Nationale-Nederlanden.