Ze begon zonder investeerders en bouwde in haar eentje aan een modemerk dat inmiddels internationaal wordt gedragen. Neslihan Kiyak Höl (39) richtte Studio NK op om vrouwen een krachtige, zichtbare stijl te geven – en creëerde tegelijk werk en kansen voor vrouwen in Istanbul.

Neslihan Kiyak over oprichten Studio NK: ‘Keerde mijn schuldgevoel voor kansarmere vrouwen om naar iets positiefs’
Voor de rubriek ‘Zij is de baas’ spreken we inspirerende vrouwen uit de 10 Women to Watch-lijst over hun weg naar succes. Dit keer: Neslihan Kiyak Höl.
CV
Naam: Neslihan Kiyak Höl
Leeftijd: 39
Functie: Eigenaar Studio NK
Opleiding: Fashion & Branding, het Amsterdam Fashion Institute (AMFI)
Opgegroeid in: Huizen
Eigenaresse Studio NK Neslihan Kiyak Höl
Je begon al vroeg in de internationale modewereld. Hoe kwam dat op je pad?
“Tijdens mijn studie aan het AMFI kreeg ik een baan aangeboden bij ELLE in Istanbul, nog terwijl ik mijn scriptie schreef. Dat was een geweldige kans. Daarna werkte ik voor andere internationale bladen, zoals Vogue. Het was hard werken, in die wereld is er geen negen-tot-vijfmentaliteit. Ik heb daar vooral geleerd hoe belangrijk het is om te kijken, te luisteren en te netwerken. Dat zijn nog steeds de belangrijkste lessen die mij nu als ondernemer heel goed van pas komen.”
Wanneer wist je: ik wil iets voor mezelf beginnen?
“Eigenlijk ontstond dat tijdens mijn werk als creative director bij een Turkse zender. We hadden nauwelijks goede tailoring-opties voor vrouwen op beeld. Toen dacht ik: waarom ontwerp ik het zelf niet? Het begon dus vanuit de overtuiging dat het beter kon. Ik ben begonnen met mijn consultancy bedrijf, waarna ik uiteindelijk heb besloten ook een merk te creëren.
Hoe zag het begin van Studio NK eruit?
“Ik ben letterlijk met nul begonnen. Geen investeerders, geen groot budget voor marketing. Het was vooral organisch groeien en mensen overtuigen van de kwaliteit. Tailoring was in 2018 nog geen hype. Ik heb jarenlang gewerkt aan de reputatie en het DNA van het merk. Dat is heel bewust langzaam en duurzaam opgebouwd.”
Studio NK is meer dan mode – je zet je ook in voor vrouwenemancipatie. Hoe werkt dat?
“In ons atelier in Istanbul werken vrouwen die anders weinig kansen zouden hebben. Ik voelde me daar in Turkije op een gegeven moment schuldig: ik had zelf een heel comfortabel leven, maar zag ook dat andere vrouwen veel minder kansen kregen. Mijn man zei toen: ‘Keer dat schuldgevoel om in iets positiefs.’ Zo is het idee voor het atelier ontstaan.”
Waarom vind je het belangrijk om die verantwoordelijkheid te nemen als ondernemer?
“Omdat ik geloof dat ondernemen meer moet zijn dan geld verdienen. Je bouwt iets op dat invloed heeft op mensen. Als ik vrouwen kan helpen meer op eigen benen te staan, dan is dat het mooiste wat ik kan doen. Ik wil dat mijn bedrijf een platform is dat kansen creëert en dat wil ik uiteindelijk ook in Nederland verder uitrollen.”
Hoe zou je zelf de stijl van Studio NK omschrijven?
“Vrouwelijk en krachtig, maar met een stoere rand. Tailoring is het uitgangspunt – pakken die niks verstoppen, maar juist benadrukken wie je bent. Ik geloof dat vrouwen niet achter de schermen hoeven te blijven. Ze mogen gezien worden, op hun meest fashionable manier.”
Wat vind je het mooiste aan ondernemen in de mode-industrie?
“Dat je je eigen visie tot leven brengt. Het blijft bijzonder om een idee in je hoofd om te zetten in iets tastbaars dat iemand met trots draagt. Maar het is zeker niet alleen glamorous. 80 procent van mijn werk is problemen oplossen om die 20 procent creativiteit te kunnen waarmaken.”
En wat vind je het lastigste?
“Je plek vinden in een competitieve markt. Nederland is best nuchter en plat, het is lastig om hier een premium merk te vestigen. Ik heb heel bewust eerst internationaal gewerkt om mezelf te bewijzen. Pas daarna ben ik Nederland serieuzer gaan benaderen.”
Ben je ooit tegen lastige periodes aangelopen?
“Zeker. Ik heb beslissingen gemaakt die me financieel en mentaal hebben gesloopt. Vooral door te veel te vertrouwen op externe partijen. Maar ik geloof dat je juist in die moeilijke momenten groeit. Elke ondernemer kent een tipping point: dat is het moment waarop je wil opgeven. Als je dán doorzet, kom je ergens.”
Je klinkt als iemand met een sterke overtuiging. Waar haal je je inspiratie vandaan?
“Uit alles om me heen, maar ook uit astrologie. Ik ben een boogschutter en dat zie je terug in mijn werk. Ik geloof dat het universum je pad uitstippelt en probeer daar trouw aan te blijven. Die spiritualiteit helpt me gefocust en zelfbewust te blijven.”
Je hebt twee zoons. Hoe combineer je het moederschap met ondernemen?
“Het draait om planning en structuur. Ik sta elke dag om zes uur op om ontbijt en lunch klaar te maken. Daarna werk ik tot een uur of vier en ’s avonds eten we samen. Het is echt teamwork thuis. Routine en overzicht zijn voor mij essentieel om alles draaiende te houden.”
Kom je zelf nog tot rust?
“Dat blijft een uitdaging. Ik zorg slecht voor mezelf, maar koken is mijn meditatie. Elke dag vers koken voor mijn gezin helpt me om even te ontspannen. En de avond afsluiten met mijn kinderen in bed is ook een moment van rust. Je ziet me niet snel, eigenlijk nooit, een serie kijken op de bank.”
Je hebt al veel bereikt. Zo mag je dit jaar voor het eerst meedoen aan Amsterdam Fashion Week. Zijn er nog andere dromen voor Studio NK?
“Ja, dat voelt echt als een kroon op het werk tot nu toe en een droom die uitkomt. Nog verder groeien is de volgende stap, bijvoorbeeld een grotere locatie in Amsterdam. En iets wat ik al heel lang wil: een werkplek creëren voor vrouwen, met opvang voor hun kinderen na schooltijd. Zodat ze kunnen werken en hun kinderen dichtbij zijn.”
Welke tip zou je andere vrouwen geven die willen ondernemen?
“Verwacht geen makkelijke weg. Ondernemen is een mindset. Je bent eigenlijk een soort moderne slaaf voor jezelf: zonder salaris, want alles wat je verdient steek je terug in het bedrijf. Maar als je daar doorheen komt, krijg je er iets voor terug dat veel groter is dan geld.”
Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door ABN Amro, MeesPierson en Choices by DL.