Je kent het wel: de pasta bolognese smaakte heerlijk – maar je hebt weer veel te veel gemaakt. Erg is het niet, want morgen smul je gewoon weer van jouw feestmaal. Even in een bakje en klaar is Kees. Maar wat moet je met die rode waas die achterblijft in je Tupperware?
Wil je weten: zó verwijder je rode aanslag uit je Tupperware-bakjes
Het is misschien een first world problem, maar tóch lekker om te weten hoe je het oplost.
Rode aanslag Tupperware
Laten we beginnen bij het begin: waarom verkleuren die plastic (Tupperware) bakjes eigenlijk? Je zou denken dat ze na een ronde in de vaatwasser weer schoon zijn. Nou, dat is dus niet altijd zo. En wel hierom: plastic is poreus materiaal – en vooral de goedkopere soorten die vaak gebruikt worden voor voedselbakjes. Zo bestaat plastic uit minuscule oneffenheden waar kleurstoffen en vetdeeltjes in kunnen blijven hangen. Hierdoor loop je het risico dat er vlekken ontstaan – zoals die vervelende rode aanslag van je bolognesesaus.
En dat is nog niet alles, want ook hitte is een boosdoener. Bij het bewaren van warme gerechten of het opwarmen van het bakje in de magnetron krijgen vlekken namelijk de kans om zich te hechten. Dus: laat je eten eerst afkoelen en schep het bij het opwarmen liever even over op een bord – dat scheelt al.
1. Even inweken
Die rode aanslag zit er al. Hoe nu verder? Voor deze eerste methode heb je simpelweg een flinke portie geduld nodig. Vul je gootsteen met warm water, gooi er een beetje afwasmiddel bij en laat je Tupperware lekker weken. Het liefst een paar uur, maar een nachtje slapen kan ook geen kwaad. Daarna hoef je alleen nog maar even te schrobben met een zachte spons, en voilà: de meeste vlekken zijn ineens stukken minder.
2. Powerduo
Door naar een natuurlijke oplossing. Witte azijn en citroensap vormen samen namelijk een powerduo. Mix gelijke delen azijn en water, knijp er wat citroensap bij en giet dat mengsel in je Tupperware. Laat het een paar uur staan, spoel het daarna goed uit en schrob nog even na als dat nodig is. Ook op deze manier verdwijnt die rode aanslag als sneeuw voor de zon.
3. Wondermiddel
Zet je toch liever grover geschut in? Pak dan de baking soda erbij. Maak een pasta van baking soda en een beetje water en smeer het goedje op de vlekken. Even een half uur laten intrekken, zacht schrobben met een spons, en afspoelen maar. Werkt als een tierelier – en dat zonder dat je Tupperware eraan gaat.
Dus: of het nu gaat om pastasaus, curry of een andere creatieve keukencreatie – je Tupperware valt nog te redden. Gelukkig maar, want zo’n rode waas, daar zit niemand op te wachten.
