Naast de bekende vrouwen Karsu en Miljuschka Witzenhausen krijgt nu ook zangeres Shirma Rouse op 24Kitchen haar eigen kookprogramma: Shirma’s Soul Food.
In haar eentje óf met vrienden als Edsilia Rombley, Jandino en Trijntje Oosterhuis maakt ze typisch Caribische gerechten met een Shirma-touch, zoals maissoep en pittige curry. Maar ook hamburgers, fried chicken wings en hotdogs komen aan bod.
Wij spraken Shirma over haar nieuwe klus en ze deelt gelijk haar favoriete recept uit haar nieuwe kookboek met ons.
Hoe heb je deze klus veroverd?
“Ik wilde al heel lang een televisieprogramma met mijn gerechten, maar de tijd was nog niet rijp. Op een gegeven moment heb ik met eigen financiële middelen een pilot opgenomen en die naar allerlei mensen gestuurd. Eerst werd ik uitgenodigd als jurylid bij het kookprogramma Klinkt Smakelijk (SBS), dat chef Julius Jasper en Nicolette van Dam presenteerden. Ze kwamen erachter dat ik heel veel van eten weet. En ik kan niet alleen goed koken, ik kan ook bruidstaarten maken en ingewikkelde patisserie bakken. Op een dag belde productiehuis ITV en zij pitchten me bij 24Kitchen.”
Wel iets heel anders dan zingen en optreden.
“Maar even amazing, ik vond het zo leuk om het programma te maken. En gelukkig kon ik met mijn eigen recepten werken, die ken ik uit mijn hoofd. Overigens was het keihard beuken, hoor. We hebben twintig afleveringen opgenomen in vijf dagen.”
Werd er bij jou thuis veel gekookt?
“Mijn ouders wonen op Curaçao, daar heerst een geweldige eetcultuur. Mijn tante is chefkok en bij ons thuis stond altijd wel iets op het fornuis of in de oven. Wist je dat ik jarenlang events heb georganiseerd waarbij ik samen met mijn zusjes, nichtjes, tantes en vriendinnen kookte, en ik daarna optrad met mijn band? Het heette Shirma’s Soul Kitchen, en het was altijd uitverkocht.”

En je bent ook al een kookboeken-oeuvre aan het opbouwen.
“Twee jaar geleden heb ik op verzoek van vrienden, fans en volgers ruim vijftig van mijn meest gelikete en opgevraagde gerechten gebundeld in mijn eerste boek Shirma’s Soul Kitchen. Een combinatie van smaken die ik me herinner van Sint Eustatius, het eiland waar ik ben opgegroeid, en mijn geboorte-eiland Curaçao, waar ik mijn eigen draai aan heb gegeven. Onlangs verscheen mijn tweede kookboek: Shirma’s Soul Kitchen 2. Het staat vol heerlijke, koolhydraatarme gerechten. Van verrassende ontbijtjes tot bijzondere salades, van smaakvolle vegetarische groentevariaties tot swingende kipgerechten.”