Pizza snijden kan behoorlijk frustrerend zijn: een bot mes, wegglijdende toppings of alle kaas in het midden. De Italianen waren het zat en bedachten een oplossing: de pizzaschaar.
En ja, die wil je.
Pizza-lifehack
Handig, zo’n pizzawiel: vier keer snijden en je hebt acht gelijke stukken. Ideaal om te delen of op de bank op te eten, maar frustrerend als het wiel niet goed snijdt of alle kaas meesleept. In Napels en Zuid-Italië doen ze het anders – met een vlijmscherpe pizzaschaar. Het onderste lemmet glijdt over het bord terwijl je knipt met de duim.
Een soort kleermakersschaar, maar dan voor deeg en saus. Bol.com en andere sites staan intussen vol met pizzascharen: van drie euro tot luxe versies van dertig euro. En vaak met een ingebouwde spatel om de hele punt van het midden van de tafel naar de rand te brengen zonder te morsen.
Pizzaschaar
Om de oorsprong van deze nieuwe trend te onderzoeken ging HLN.be langs bij het Italiaanse restaurant Il Ricordo in Deinze. Hier krijgt elke pizzaliefhebber een schaar bij zijn bestelling. Zo kunnen gasten kiezen: knippen of met mes en vork eten. Het pizzawiel is daar verleden tijd. “Een schaar is veel beter”, zegt pizzabakker Donato. “Met een wiel schuiven de toppings weg, met een schaar knip je alles netjes door.”
Een schaar is niet alleen handig, maar ook beter voor de korst, voor échte pizzafans belangrijker dan het beleg. “Met een wiel duw je de lucht uit het deeg”, zegt pizzabakker Donato. “Zonde, als het zeventig uur heeft gerezen.”
Italië is verdeeld: in Rome snijden ze pizza meestal met een wiel, in Napels met een schaar. Vooral de Napolitaanse pizza – dun, luchtig en met een zachte korst – leent zich daar perfect voor. En juist die stijl verovert nu ook Nederland en België. Sterrenchef Peppe Giacomazza juicht de trend toe. “Ik knip altijd”, zegt hij. “Zo blijft de korst mooi luchtig.” Dat chef Gigi gouden scharen gebruikt, vindt hij logisch: “Fantastico. La pizza è l’oro di Napoli – pizza is het goud van Napels.”