Denk jij weleens bewust na over de kleur van het servies dat je op tafel zet? Als het antwoord nee is, dan moet je daar voor de grap eens op gaan letten.
Die kleur doet namelijk meer met je dan je denkt.
De kleur van je servies
Maakt het uit als je AVG’tje wordt geserveerd op een wit of gekleurd bord? Nou, ja. Je schept namelijk meer op als de kleur van je gerecht matcht met de kleur van het servies. Dus: ligt je spinazie op een groen bord? Dan ben je sneller geneigd een grotere portie te pakken dan van een wit bord. Het heeft te maken met contrast: als de twee kleuren op elkaar lijken, zie je minder goed hoeveel er al op je bord ligt.
De cijfers liegen er niet om: mensen eten gemiddeld 17 tot 20 procent minder als het bord een andere kleur heeft dan het eten. Gebruik je een tafelkleed dat een andere kleur heeft dan je bord, dan is dat zo’n 10 procent minder. Door het verschil in kleur tussen je bord en het tafelkleed, zie je de rand van het bord beter. Kennelijk gebruik je dit óók om de grootte van je portie in te schatten.
Als je op je calorie-inname let, zou je dus zeggen dat je beter servies kunt kiezen dat een totaal andere kleur heeft dan de gerechten die je gaat eten. Rood servies blijkt zelfs de absolute winnaar te zijn. De rode kleur zou er namelijk voor zorgen dat je stuk minder eet (of drinkt), door de kleurintensiteit.
Prikkel je smaakpapillen
Kleur heeft niet alleen invloed op hoeveel er van een gerecht wordt opgeschept. Het bepaalt ook hoe het smaakt, ontdekten Spaanse onderzoekers. Zo ervoeren mensen dat zoute popcorn nóg zouter smaakte uit een wit schaaltje, en zoete popcorn juist zoeter leek te smaken uit een gekleurde schaal. Voor een volgende ‘movie night’ weet jij dus precies welk schaaltje je uit de kast moet trekken om je smaakpapillen maximaal te laten genieten.