Traditiegetrouw hangen veel Nederlanders de vlag buiten op 4 en 5 mei, tijdens de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Maar moet dat halfstok of opgehesen? Wij vertellen het je.
De stand van de vlag hangt namelijk van de dag af.
Vlag halfstok op 4 mei
Op 4 mei is het de bedoeling dat de vlag halfstok wordt gehangen, van zes uur ’s avonds tot zonsondergang. Dit wordt bijvoorbeeld ook gedaan bij alle gebouwen van de Rijksoverheid. Door de vlag halfstok te hangen in dit tijdsbestek wordt er respect getoond voor de Nederlandse oorlogsslachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog.
Vlag opgehesen op 5 mei
Op Bevrijdingsdag, 5 mei, is het de bedoeling dat we de vlag helemaal opgehesen buiten hangen – ook dit wordt standaard weer gedaan bij alle gebouwen van de Rijksoverheid. Op 5 mei vieren we de bevrijding van Nederland in 1945.
Goed om te weten: dit zijn richtlijnen gegeven door de Rijksoverheid, maar het is toegestaan om hiervan af te wijken. Er zijn wat betreft de vlag uit hangen geen regels of wetten in Nederland: dit mag dus altijd gedaan worden, ongeacht de reden – en dat mag halfstok of helemaal opgehesen.
Bevrijdingsdag
Eens in de vijf jaar is Bevrijdingsdag als vrije dag opgenomen in de meeste cao’s – maar dus niet in alle. Of jij dit jaar vrij bent, ligt dus aan je werkgever. Maar ook als het wel in je cao is opgenomen (zoals bij bijvoorbeeld supermarkten), kan je alsnog werken. Supermarkten zijn verplicht om hun personeel dan 200 procent uit te betalen.
Goed om te weten: Dirk van de Broek sluit alle filialen op Bevrijdingsdag. De filialen van Albert Heijn zijn open.