Manon ‘The Style Shrink’ Meijers adviseert lezers op stijlgebied in deze rubriek. Heb je zelf een vraag? Kom maar door.
Manon Meijers schreef de bestseller Kleed Jezelf Gelukkig. Haar missie is om zoveel mogelijk vrouwen weer lachend voor hun spiegel en kast te krijgen.
Cliché tot op het bot – of de draad, in dit geval – maar ik wil graag rood aan met kerst omdat ik het zo feestelijk vind. Nu heb ik iets gelezen over rode muren en agressiviteit. Gaat deze psychologie ook op voor rood en kleding? Riskeer ik een familieruzie wanneer ik als ‘Lady in Red’ aanschuif?
Als je niet had geschreven lady in red, dan had ik je alvast het nummer van Bert van Leeuwen gegeven. Rode kleding kan namelijk als agressief worden ervaren, maar volgens onderzoek alléén – hoe níet van deze tijd – wanneer een man het draagt. Mannen in rood worden gezien als dominanter en agressiever. Vrouwen ervaren ze snel als boos en zelfs als bedreigend. Nu geloof ik niet dat er enkel en alleen een rode blouse nodig is om je kerstdiner onbedoeld een dubieuze upgrade te geven naar een spetterende aflevering van Het Familiediner, maar het kan wel degelijk werken als een steekvlam wanneer er onderhuids al wat spanningen smeulen. De uitdrukking heet niet voor niets ‘als een rode lap op een stier’.
Voor vrouwen werkt de psychologie van de kleur rood een stuk gunstiger. Niet alleen ervaart onze omgeving ons als aantrekkelijker. Rood doet ook iets met ons zelfvertrouwen, waardoor we ons fysiek een stuk aantrekkelijker voelen wanneer we het dragen. Deze ego booster trek je alleen van de hanger wanneer je er ook van echt van houdt dat alle ogen op jou zijn gericht. Rood valt namelijk op en als dat niet je cup of tea is, werkt het juist averechts en ga je je ongemakkelijk voelen. Net als alles, zet je dit rood-effect liefst met mate in. Wanneer je iedere dag de kleur van de liefde draagt, slijt de betovering evenredig met je kleding. Wat mij betreft dus alle seinen op groen voor jouw rode outfit.
Nog een kleine disclaimer: weet dat het zien van rood hongerig maakt. Ga denkbeeldig maar eens de logo’s van wat fastfoodketens langs en dan snap je waarom die kleur bijna nooit ontbreekt. Mocht je de gastvrouw zijn: doe er je voordeel mee en supersize je porties maar alvast.
Ik volg je met plezier en weet dat je kleding graag meer psychologisch benadert. Vergeef me daarom deze platvloerse vraag, maar het antwoord zou mij aanzienlijk helpen in m’n kleedgeluk. Hoe krijg ik die akelige gourmetgeur uit m’n kleding?
In alle eerlijkheid ben ik een kluns als het op dit soort Grootmoeder Weet Raad-achtige adviezen aankomt. Wanneer ik een beetje rond googel, lees ik overal dat het fantastisch werkt om je kleding in een zak te doen, daar baking soda bij te gieten en dat tien minuten te laten zitten na het schudden, waarna je het vervolgens afspoelt. Ik krijg daar dus een compleet scala aan errors van. Want hoeveel baking soda dan? En is het echt een goed idee om die baking soda over mijn tere zijden bloesje te flikkeren? Hoe lang moet ik schudden? En laat ik die zak – na het schudden dan, hè, compleet achterlijk ben ik dan ook weer niet – dicht of moet-ie juist ademen? En spoel ik dat tere stukje textiel dan gewoon af? Dat gaat toch vlekken?
Je leest het: ik ben persoonlijk niet zo’n held als het op doe-het-zelven aankomt. Ik laat m’n lappen (net als m’n pannen, overigens) dolgraag over aan de professionals. De stomerij is niet op slot gegaan. Als je het dan hebt over ‘support your local’: in de jaren V.C. (Voor. Corona.) hadden ze het daar nog gierend druk met al die pakken die geperst moesten worden. Ze zullen je met open armen ontvangen en je naar raclette-riekende of gourmet-geurende goed met liefde behandelen.
Om niet volledig m’n geloofwaardigheid als garderobe-goeroe te verliezen, heb ik een briljante tip voor alle fans van leren broeken. Eentje waar ik zelfs zonder te trillen de knopjes van m’n droger voor indruk en die ik inmiddels zo vaak zonder kleerscheuren ( … ) toegepast heb dat ik ‘m met het volste vertrouwen door durf te geven. Wanneer je leren broek ruikt, eigenlijk een wasbeurt zou kunnen gebruiken of als-ie flink uitgelopen is, laat je ‘m even meedraaien in je droger. En om deze tip nou eens echt foolproof te maken geef ik je het advies stap voor stap.
- Zorg dat je een handdoekenwas gedraaid hebt (zonder die leren broek, hè. Dat snapte jij al maar ik ga uit van mezelf en ben dus voor de zekerheid maar grondig)
- Doe deze handdoeken in de droger, op programma kastdroog
- De laatste tien minuten van dit programma zijn je handdoeken nog heel lichtjes klam, maar niet meer zeiknat of supervochtig (details mensen, details)
- Tijdens die tien minuten, doe je je leren broek erbij en laat je ‘m meedraaien tot het einde van het programma
- Resultaat: leren broek die heerlijk fris ruikt en weer terug in pasvorm geschoten is
Zonder dat je ‘m gewassen hebt. Dat zeg ik er gewoon maar nog een keertje bij, voor types à la moi.
Mijn lijf is na de geboorte van onze twee kids behoorlijk veranderd. Ik vind het waanzinnig moeilijk om mijn oude vertrouwde stijl op mijn nieuwe lijf te plakken. Heb je tips?
Het allerbelangrijkste is dat je niet probeert om de huidige versie van jezelf in je oude garderobe te duwen. Vooral mentaal, that is. Als alles veranderd is, waarom zou jij dan precies hetzelfde moeten blijven? Dat is alsof je tandpasta terug probeert te duwen in een tube. Onmogelijk. Het is ook verwarrend omdat veel nog hetzelfde is, maar tegelijkertijd alles anders. Gun het jezelf om mee te groeien met de nieuwe situatie.
We vinden het normaal dat we na een life changing event de neiging hebben om ons kapsel te veranderen maar vergeten vaak onze stijl onder de loep te nemen. Je haar is nog niet eens een kwart van daarvan. Niet zo gek als je misschien de behoefte hebt om de rest ook een tikje te tweaken. Bijkomend voordeel: een minimetamorfose van je stijl kan in kleinere stapjes en is minder blijvend dan de schaar in je haar.
Mijn advies zou zijn om je eerst te focussen op je mogelijk fysieke verandering. Kijk opnieuw naar jezelf en naar je lijf. Maak een analyse per onderdeel van je lichaam. Werkt de snit van je huidige kleding nog voor je? Deel je kast op in kleine stukjes en maak het werkbaar voor jezelf. Begin bijvoorbeeld met je basics. Probeer eens twee verschillende varianten van een t-shirt. Trek ze aan om makkelijker te kunnen zien wat wel of juist niet – meer – werkt. Laat die V-hals eventueel nieuwverworven assets juist shinen of wordt je decolleté een stuk pronter van een ronde hals?
Neem vervolgens je stijl onder de loep. Waar voel je je nog prettig in en waarin vooral ook niet? Waak ervoor om jezelf vooral geen enkele beperkende regel op te leggen. Niemand anders dan jij bepaalt wat je nog wel of niet meer zou mogen dragen. Zie dit moment vooral als weer een mooie stap vooruit in je (stijl-)ontwikkeling en het meest belangrijke: heb er lol in.
View this post on Instagram
