Je huid is een barrière en tegelijk doorlaatbaar. Klopt dat echt? Ja. En die schijnbare tegenstelling leidt tot veel misverstanden!
Ik zet er zes voor je op een rij.
Je huid is een barrière en tegelijk doorlaatbaar. Klopt dat echt? Ja. En die schijnbare tegenstelling leidt tot veel misverstanden!
Ik zet er zes voor je op een rij.
Wat je huid vooral doet, is je beschermen tegen de buitenwereld. Het is een barrière tegen micro-organismen, chemicaliën en uitdroging (je huid voorkomt dat water je lichaam verlaat). Vooral de buitenste laag, de opperhuid, is je beschermmuurtje. Dit bestaat uit dode hoorncellen die zijn ‘vastgemetseld’ met huidvetten (ceramiden, cholesterol, vrije vetzuren). Dat klinkt misschien potdicht. Maar dat is schijn.
Je huidbarrière is niet potdicht, maar meer een filter. De huid laat sommige stoffen prima door. Namelijk: stoffen die bestaan uit deeltjes met de juiste vorm en van klein formaat (denk ultraklein: 3.500 keer zo klein als de doorsnede van een haar). Ze moeten ook de juiste pH-waarde en lading hebben. Of: oplosbaar zijn in vet (in plaats van water), want huidvetten stoten water af.
Dat je huid niet potdicht zit, betekent niet dat die wagenwijd open staat. Volgens een hardnekkig online bericht belandt 60% van de cosmetica in je lichaam. Ik kan je vertellen: dat is onzin! Als de huid zo doorlaatbaar zou zijn, zou je bij een douche kilo’s water opnemen…
Zoveel vitamine C heb je in je skincare nodigLees ookNog zo’n fabeltje: stoffen uit cosmetica hopen op in je lijf. Gelukkig niet… Stoffen die je opperhuid wél passeren, blijven daar maar kort. In je huid wonen namelijk macrofagen: afvaletende cellen die bij je afweer horen. Macrofagen herkennen niet-lichaamseigen stoffen en eten ze op. Stoffen die je bloedbaan toch bereiken, worden eruit gefilterd door je lever en nieren.
Je zou denken dat ieders huid ongeveer gelijk is. Dat is niet zo. De mate waarin een actieve stof doordringt in de huid, verschilt tussen mensen. Bij een test van een huidherstellende stof verminderde de rimpeldiepte bij sommigen met wel 60%, maar… bij anderen nauwelijks! Ook verschilt de opname van stoffen per lichaamsdeel. De dunne huid rond je ogen laat bijvoorbeeld meer stoffen door. Ook een huid met schade door acne, rosacea of gewoon scheren, is meer doorlaatbaar. Niet fijn: irriterende stoffen en bacteriën hollen naar binnen. Je ervaart direct (Jeuk! Roodheid! Infecties!) waarom je je huidbarrière moet koesteren.
De huid is inderdaad een barrière, maar werkzame stoffen kunnen wel hun werk doen. Veel van bewezen actieve ingrediënten in huidproducten hebben de juiste eigenschappen om de opperhuid te passeren. Denk aan glycolzuur, salicylzuur, azelaïnezuur, sommige soorten vitamine A, sommige hyaluronzuren en glycerine.
Dat de huid sommige stoffen niet doorlaat, wil trouwens niet zeggen dat deze dwarsliggers onbruikbaar zijn voor skincare. Je kunt ingrediënten namelijk ook door de huid loodsen… Sommige stoffen die lastig passeren kun je in een formule stoppen met de juiste pH en lading; dan laat de huid ze alsnog door. Of ze krijgen hulp van een ander ingrediënt. Zo neemt vitamine E bepaalde werkzame stoffen mee door de opperhuid. Ook kun je de huidbarrière omzeilen door de huid een beetje stuk te maken en dan actieve stoffen in te brengen. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij microneedling.
Koffie-afval in je cosmetica: krachtig ingrediënt of een sterk verhaal?Lees ookDr. Jetske Ultee (49) studeerde geneeskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ze werkte vervolgens als arts-assistent en onderzoeker bij de afdeling plastische en reconstructieve chirurgie, waar ze in 2010 promoveerde. Sinds 2004 is zij werkzaam als onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie.
Iedere week op zondag om 14.00 uur lees je op LINDA.nl de nieuwste ‘Huidwijzer’ van Jetske Ultee.