Het kabinet gaat iets doen aan het groeiende gebruik van zware pijnstillers zoals oxycodon en fentanyl. De middelen zijn namelijk – naast effectief – ook vaak verslavend.
Het aantal gebruikers van de pijnstillers is in tien jaar tijd explosief toegenomen.
Verslavende pijnstillers
Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) noemt de stijging in het aantal gebruikers zeer zorgelijk en heeft een groep artsen, apothekers en andere deskundigen opdracht gegeven om maatregelen te bedenken. Het gaat om betere voorlichting aan degenen die de zware pijnstillers voorschrijven en hoe gebruikers er verantwoord mee kunnen stoppen.
Flinke stijging
Alleen al het aantal gebruikers van oxycodon, een opiaat vergelijkbaar met morfine, is in tien jaar vervijfvoudigd tot 485.000 patiënten. In totaal namen 730.000 mensen sterke en potentieel verslavende pijnstillers in 2018, blijkt uit nieuwe cijfers. Tel daar het populaire ‘mildere’ middel Tramadol bij op en je komt aan 1,3 miljoen gebruikers.
Vergiftiging
Het lukt gebruikers van de zware pijnstillers vaak niet om zonder hulp af te bouwen. In het ergste geval kan langdurig gebruik leiden tot vergiftiging. De laatste jaren is een stijging te zien in het aantal mensen dat daarvoor op de spoedeisende hulp belandt of in het ziekenhuis moet worden opgenomen.
Lees ook
‘We gooien onnodig voor tientallen miljoenen aan medicijnen weg’
Verschillende oorzaken
Dat het aantal gebruikers zo hard stijgt, komt onder meer door de vergrijzing en het gebruik van herhaalrecepten. Ook zouden artsen de middelen te makkelijk voorschrijven zonder stil te staan bij de bijwerkingen.