Feminist Milou Deelen (23) spreekt zich al twee jaar onvermoeibaar uit over het ene taboe na het andere – en daar krijgt ze vaak pittige reacties op. Vandaag, op Moederdag, spreken we met haar moeder over hoe dat voor háár is.
Barbara van Beukering (52) is zelf ook journalist en was jarenlang hoofdredacteur van Het Parool.
Hoe reageren mensen als ze horen dat jij de moeder van Milou Deelen bent?
“Vooral mensen van mijn leeftijd blijken vaak met hun kinderen gediscussieerd te hebben over dingen die Milou aan de kaak stelt. De reacties zijn vaak heel positief. Ze vinden het knap en stoer wat Milou doet. Gelukkig heeft niemand ooit tegen me gezegd: ‘Je dochter is een slet.'”
Toch zijn er veel mensen die dit tegen of over haar menen te moeten zeggen.
“Ja: nadat ze haar video over slutshaming uitbracht, kreeg ze nog meer hatelijke reacties over zich heen dan daarvoor. Hoewel alles wat ze over zich heen kreeg haar ook krenkte – het corps was immers haar oude vriendenclub – maakten die opmerkingen haar ook strijdbaarder. Ze zei: ‘Zie je, ik heb dit niet voor niets aan de kaak gesteld.'”
Hebben jullie op voorhand gepraat over Milous video over vrouwonvriendelijkheid bij het corps?
“Jawel, maar pas toen de video af was. Als ze er eerder over had verteld, had ik het misschien afgeraden om ‘m online te zetten. Doordat ik de beelden nu meteen kon zien, besefte ik dat haar boodschap héél krachtig is. Ik heb haar wel gewaarschuwd: ‘Het is goed dat je dit doet en ik sta vierkant achter je, maar dit gaat sowieso viral. Vergis je niet in wat je dan allemaal over je heen krijgt.'”
Wat was haar reactie?
“Ze dacht dat dat ‘viral gaan’ wel mee zou vallen. “Ik wil alleen maar een statement binnen het corps maken”, zei ze. Maar ook als ik het haar echt had afgeraden, zou ze de video hebben uitgebracht: het past niet bij Milou om te schikken.”
Hoe zou je haar karakter wel omschrijven?
“Milou is optimistisch, geïnteresseerd en heeft een enorme dosis veerkracht. Een paar jaar geleden had ze een tussenjaar en woonde ze een halfjaar in New York. Tijdens aan avondje uit is ze daar gedrogeerd, waardoor ze in de metro op weg naar huis bewusteloos raakte. Op het eindstation, ver buiten de stad, werd ze om zes uur ’s ochtends wakker. Beroofd. Ze is naar buiten gelopen, heeft om hulp geroepen en is toen door een inwoner van de stad naar het politiebureau gebracht. Nadat ze door agenten thuis werd gebracht, belde ze me – volledig overstuur – op.”
Dat moet enorm moeilijk zijn als moeder, met je kind aan de andere kant van de wereld.
“Het was afschuwelijk. Ze belde me drie keer tijdens een vergadering, dus – gealarmeerd – liep ik naar buiten. Ik barstte in tranen uit op mijn werk toen ik hoorde wat er gebeurd was. Ik had de neiging linea recta naar New York te vliegen, maar dat hoefde niet, zei ze: ze zou het weekend doorbrengen met het gezin waar ze oppas was, in hun buitenhuis. Een paar dagen later belde ze me weer. Helemaal vrolijk. ‘Mam, ik heb het helemaal verwerkt. Ik heb veel gepraat, over het strand gelopen, en het een plekje gegeven.’ Daarna heeft ze het er nooit meer over gehad. Dat tekent haar.”
Zat die veerkracht er al vroeg in?
“Absoluut. Ik hield een paar schriftjes bij toen de kinderen – ik heb drie dochters – klein waren. Daarin schreef ik toen Milou twee was: ‘Ze is een enorm vrolijk en eigenzinnig kind, ze laat zich van de drie het minst leiden door anderen.’ Wonderbaarlijk dat dat toen al zo zichtbaar was.”
Het is een eigenschap die ze goed kan gebruiken met haar werk.
“Na haar video werd ze uitgescholden op straat. Vrienden vroegen of ik me geen zorgen maakte. Maar nee, hoe afschuwelijk ik het voor haar vond, ik wist: die herpakt zich wel. Nu denk ik soms zelfs: het is heel goed dat dit haar overkomen is, hierdoor heeft ze haar weg gevonden. Ik kan me nu soms niet meer voorstellen dat ze in zo’n corporale omgeving zat. Anderhalf jaar lang was ze een corpsmeisje – met constant hese stem. Nou, die stem heeft ze nu wel terug.”
Lees ook
Wat haat met Famke Louise doet: ‘Ze zeiden: ‘Lekker voor je dat je vader dood is”
Milou heeft zich inmiddels ook uitgesproken over zaken als anticonceptie en het taboe op menstruatie. Heeft ze ooit iets gezegd of gedaan waar je van schrok?
“Nee, ze doet alles heel overwogen. Ze kiest haar thema’s zorgvuldig – ‘free the nipple‘ bijvoorbeeld, het recht van vrouwen om hun bovenlijf te ontbloten. Afgelopen zomer heb ik één keer tegen haar gezegd: ‘Je hoeft niet op élk festival in je blote borsten te dansen.’ Daarop antwoordde ze dat dat juist haar statement is, maar ik vond dat haar punt op een gegeven moment wel duidelijk was.”
Waren er vroeger bij jullie thuis ook geen taboes?
“Nee, haha. Ik heb altijd tegen mijn dochters gezegd: zolang je jong en vrij bent, neem het ervan. Een monogame relatie kan altijd nog. Juist als je jong bent is het belangrijk om te genieten, verschillende seksuele partners te hebben en daarvan te leren. Wij zijn echt een praatfamilie, alles is bespreekbaar.”
Lees ook
Zo blijf je volgens journalist Barbara ook ná je 65e vol in het leven staan