Hij deed bijna geen interviews over zijn nieuwe film, maar tóch mocht ik ‘m spreken: Will Smith. Absoluut één van de meestbesproken acteurs van 2022 zat via Zoom voor me in mijn eigen kantoortje.
Het was behoorlijk opvallend te noemen dat Apple zo weinig aandacht besteedde aan hun pareltje Emancipation. Maar gezien de ophef rondom de Oscar-klap van hoofdrolspeler Will Smith misschien ook wel logisch.
Maar goed, daar zat ik dus. Voor RTL Boulevard had ik maar liefst zes minuten de tijd met hem. En ergens moest ik toch dé vraag over de Oscars er in zien te fietsen.
Ondanks het zware slavernij-thema van de film begon ik toch maar eerst over de gebruikelijke koetjes en kalfjes te kletsen. Een grapje hier, een gebbetje daar. Tot ik mezelf met het zweet tussen m’n bilnaad hoorde zeggen: ‘heb je er nog wel vertrouwen in dat mensen naar je film willen kijken na al het gedoe bij de Oscars dit jaar?’…
Wat volgde was een goudeerlijk antwoord waarin Will z’n fouten toegaf, maar ook hoopte dat ’t publiek hem kon vergeven. Gezien het belangrijke thema van Emancipation en het harde werk van al zijn collega’s. Uiteraard een tot in de puntjes gerepeteerd antwoord, maar de boodschap was kraakhelder.
Ik vind daarmee de kous ook daadwerkelijk nu wel een keertje af. Want ja, het was fout. En nee, zijn carrière is daarmee niet ten einde gekomen. Will Smith zet met deze film namelijk de beste acteerprestatie uit z’n hele oeuvre neer, dat mag best gezien worden.
Een nominatie voor de Academy Awards zit er hoogstwaarschijnlijk niet in dit jaar. Jammer, want ondanks dat ie ’t beeldje niet zelf mag ophalen, zou het wel kunnen dat hij wint. Maar goed, spijt betuigen en oprecht berouw tonen, dat doen niet veel mensen zowel binnen als buiten het wereldje hem na. Wat dat betreft heeft Will Smith zo vlak voor het einde van dit horrorjaar wat mij betreft toch een beetje gewonnen.
