In de rubriek Liever samen lees je verhalen over jongeren die zich weleens alleen voelden – en manieren vonden om weer verbinding te maken. Soms begon dat met een klein gebaar, of door zélf de eerste stap zetten. Juist nu – in een tijd waarin écht contact maken lastig is – is het goed om te zien dat je niet de enige bent die weleens zoekende is hoe je echte connecties kunt maken.

Thalia (20) voelde zich vaak alleen tot ze iets veranderde: 'Ik was bang dat mensen me niet aardig vonden'
Thalia (20) vertelt hoe ze op een plek belandde waar écht contact vanzelf ontstond.
Even niemand om je heen
Thalia groeide op in Assen, maar voelde zich daar niet altijd op haar plek. “Op de basisschool had ik eigenlijk helemaal geen vrienden,” vertelt ze. “En toen ik op de middelbare school bleef zitten, verloor ik opnieuw het contact met mijn klasgenoten.” Ondanks dat ze later tijdens haar middelbare schooltijd wel vriendinnen had, voelde het niet als échte connecties. “Ik was bang dat mensen me niet aardig vonden of geen vrienden met me wilden zijn – al zat dat vooral in mijn eigen hoofd.”
Dat gevoel van eenzaamheid werd versterkt in coronatijd. “Ik gaf mezelf vaak de schuld en dacht: ik moet ook contact opnemen, maar ik vergeet het steeds. Dan voelde ik me alleen én schuldig tegelijk.”
De eerste stap zetten
Via school werd Thalia gewezen op stichting Join Us, een organisatie die jongeren helpt om meer sociale connecties op te bouwen. “In het begin twijfelde ik heel erg: wat als ik er niet tussen pas? Maar op een gegeven moment dacht ik: ik heb niks te verliezen.” En dus ging ze naar een eerste bijeenkomst. “Toen ik daar aankwam, waren er drie anderen. We deden spelletjes en ik voelde me meteen welkom. Inmiddels zijn we met een vaste groep die elkaar nog steeds regelmatig ziet.”
Wat het verschil maakt? “Iedereen weet hoe het voelt om je eenzaam te voelen. Dus er is veel begrip en geen oordeel. We kunnen alles bespreken. Dat maakt het veilig en vertrouwd.”
Vertrouwen in vriendschap
De stap zette veel in gang. “Ik heb geleerd om meer initiatief te nemen. En ik merk dat het helpt om het contact wat meer te onderhouden – af en toe een berichtje, iets plannen.” De band die ze nu met haar groep heeft, is belangrijk voor haar. “Als ik me niet goed voel, weet ik dat ik bij hen terechtkan. En zij ook bij mij.”
Echte connecties maken
Dat is precies waarom M&M’S zich inzet voor jongeren: omdat écht contact maken niet altijd vanzelf gaat. Samen met stichting Join Us ondersteunen ze jonge mensen die zich alleen voelen om echte connecties te maken. Zoals Thalia laat zien: soms heb je alleen een zetje nodig – of een veilige plek waar je nieuwe mensen kunt ontmoeten. Want echt, it’s more fun together.
Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door M&M’S.