Tussen de voorbereidingen voor het WK wedstrijdzwemmen in Singapore door, haalde Sean Niewold (23) dit weekend zijn A-diploma. Een papiertje dat hij nog miste.
Terwijl hij vorig jaar wél meedeed aan de Olympische Spelen en Nederlands kampioen is.
Altijd in het water
Als kind woonde Sean niet in Nederland. “Ik groeide op in Azerbeidzjan, Libië, Saudi-Arabië en Dubai, omdat mijn vader in de olie-industrie werkte. Het waren allemaal warme landen met zwembaden, dus ik was als kind áltijd in het water. Eerst leerden mijn ouders me zwemmen, daarna kreeg ik les op school – maar een diploma kreeg je daar niet.”
“Op mijn zesde begon ik met wedstrijdzwemmen. In Libië was zwemmen dé sport, naast voetbal. Ik deed allebei, maar het zwemmen lag me beter. Toen we in Dubai woonden, begon ik met Nederlandse Kampioenschappen mee te doen. Gewoon voor de fun, maar die hobby is behoorlijk uit de hand gelopen.”
Voor de grap afzwemmen
Toch heeft Sean ooit wél een zwemdiploma gehaald: het C-diploma. “In 2011 woonde ik twee maanden in Nederland, vanwege de oorlog in Libië. Toen waren al mijn klasgenoten bezig met C. Ik deed gewoon mee, omdat ik toen al volop zwom. Daarna is ons gezin naar Saudi-Arabië verhuisd. Op mijn vijftiende kwam ik pas terug naar Nederland. A en B heb ik daarom nooit gehaald.”
Bij terugkomst valt het bij zijn Nederlandse zwemclub niemand op dat Sean geen A-diploma heeft. “Totdat we het tijdens de training een keer hadden over onze diploma’s en ik het opbiechtte. Een andere jongen was ook in het buitenland opgegroeid en had net als ik geen papiertje. Onze trainer grapte dat als een van ons zou stoppen, we allebei nog even voor ons diploma moesten gaan. En dat is gebeurd. Die andere jongen gaat nu roeien – daar heb je daadwerkelijk een A-diploma voor nodig, dus hij moest sowieso afzwemmen. Ik heb voor de grap met hem meegedaan. Het leek me wel een leuke Instagrampost.”
Blijven drijven
Sean en zijn teamgenoot zwemmen af bij een lokale zwemvereniging. “Een leraar had speciaal tijd voor ons vrijgemaakt. Er kwamen wat teamgenoten kijken – die wilden ons natuurlijk in kleding door het water zien ploeteren. Dat onderdeel ging prima, maar het tien seconden blijven drijven vond ik lastig. Ik ben ruim twee meter lang en weeg 110 kilo. Als ik stil lig in het water zink ik als een baksteen naar de bodem.”
“Ook het door het bekende gat zwemmen was nog even spannend. Ik twijfelde of ik er wel door paste, maar het ging goed. En toen was er nog de schoolslag. Ik doe normaal borstcrawl en vlinderslag, dus dit was echt even wennen. Ik voel mijn lies nog een beetje, haha. Maar zowel mijn teamgenoot als ik hebben ons A-diploma gehaald.”
Sean post een foto met zijn diploma op Instagram. “Ik was er totaal niet op voorbereid dat die viral zou gaan. Dat mensen hierop aanslaan vind ik leuk, maar ook een beetje krom. Toen ik vorig jaar nét voor de Olympische Spelen de race van mijn leven zwom, hoorde je er bijna niemand over.”
“Nu pikt de media het wel op en krijg ik opeens veel dm’s. Die berichtjes zijn vaak wel heel leuk. Een moeder stuurde me een bericht dat haar zoontje afzwemmen eng vond, maar het door mijn verhaal in het Jeugdjournaal nu toch aandurft. Dat raakt me. Als ik op deze manier mensen kan inspireren om hun zwemdiploma te halen, is dat het mooiste wat eruit kan komen.”
“Want in een land vol water is het zo belangrijk dat je goed kunt zwemmen. Maar niet iedereen groeit ermee op. Zeker kinderen of volwassenen die later in Nederland komen wonen, kunnen zich ongemakkelijk voelen als ze geen diploma hebben. Ik hoop dat ik ze laat zien dat je je nergens voor hoeft te schamen.”
Voorbereidingen WK
Op dit moment is Sean op trainingskamp in Maleisië, als voorbereiding op zijn allereerste WK. “Een beetje een gekke volgorde – ik ben al naar de Olympische Spelen geweest, maar dit is mijn eerste wereldkampioenschap. Ik mag op vijf afstanden starten en wil vooral genieten. Niet te veel stress, dat werkt averechts bij zwemmen. Maar een finale halen zou natuurlijk heel vet zijn.”
En dat B-diploma? “Misschien na het WK, als ik wat meer tijd heb. Maar eerst moet ik oefenen met drijven, want bij B moet je nóg langer blijven liggen. Ik denk dat ik het nu niet zou halen, eerlijk gezegd.”