Dacht je dat een huis kopen onmogelijk was, is het aanbod aan studentenkamers ook nog eens verminderd met een derde. Oftewel: aan een studentenkamer komen lijkt moeilijker dan ooit.
Dat blijkt uit dataonderzoek van NRC.
Daling huurwoningen
Tientallen mails versturen, van hospi naar hospi én moeten dealen met afwijzingen als ‘we vonden het heel gezellie, maar hebben toch voor iemand anders gekozen’: het lijkt er tegenwoordig allemaal bij te horen als je aan een nieuwe kamer wil komen. Maar ook een huurwoning krijgen lijkt vrijwel onmogelijk.
Dat het moeilijk is, laten ook de cijfers zien: het totale aanbod van huurwoningen in de particuliere sector is fors afgenomen. In het tweede kwartaal van 2024 werden nog zo’n 45.000 woningen aangeboden, en aan het einde daarvan minder dan 16.000, volgens Rent.nl. Dat is 40 procent minder.
De daling komt omdat veel verhuurders hun huurwoningen verkochten, omdat ze door nieuwe regelgeving minder aan de woningen mogen verdienen. Veel jongeren moesten daardoor hun woning uit.
Ook minder aanbod studentenkamers
Meestal komen studenten niet in aanmerking voor een sociale huurwoning. Daarom moeten ze het hebben van studio’s en kamers. Het aanbod van deze kleinere woningen, zoals ze genoemd worden, nam in studentensteden met 30 procent af. NRC meldt dat er minder dan 5.800 van dit soort woningen zijn. En de maandhuur? Die is – hoe kan het ook anders – gestegen met ruim 10 procent.
Een zeer zorgelijke situatie volgens Maaike Krom, voorzitter van de landelijke studentenvakbond LSVB. “Voor jongeren is op kamers gaan een belangrijke stap in hun ontwikkeling”, deelt ze met de krant. “We zien dat veel studenten grote moeite hebben met het vinden van een kamer. Dit is slecht voor hun toekomstperspectief en de toegankelijkheid van het onderwijs.”
Lang zoeken
Uit een enquête van Rent.nl blijkt ook dat ruim de helft van de vijfhonderd ondervraagden er meer dan drie maanden over deed om een woning te vinden. Één op de twaalf vond in minder dan twee weken een huis. Woon je (finally) ergens, hoeft het ook niet te betekenen dat het álles is: een op de drie studenten is ontevreden tot zeer ontevreden. Twee van de vijf is wel happy.
Voordat er een toename aan nieuwe studentenwoningen komt, zijn de meeste studenten waarschijnlijk al afgestudeerd. Volgens Krom gaat de bouw traag. Dit komt met name door het terughoudende vergunningsbeleid in studentensteden. Zo doelt Amsterdam op 16.000 nieuwe studentenwoningen in 2030. “Dat schiet niet op”, zegt Teun Otte, voorzitter van de Amsterdamse studentenvakbond ASVA. Dit jaar willen ze 980 nieuwe huizen realiseren.