Heb je trek in ijs, maar geen zin om als een dolle calorieën te tellen? Check deze recepten van blogger Sanne van Rooij: smakelijk en nog gezond ook.
Bedank ons later maar.
Vegan-chocoladeijsjes
Ingrediënten:
– 150 gram onbewerkte cashewnoten (zes uur geweekt of tien minuten gekookt)
– Drie kleine bevroren bananen (zorg dat deze goed rijp zijn dat geeft een zoete smaak aan de ijsjes)
– Drie eetlepels rauwe cacao poeder
– 50 ml siroop (dadel-, rijst-, agave- of maple siroop)
– Een blikje kokosmelk (ik gebruik voor deze ijsjes fairtrade kokosmelk, hier zit een dikke laag kokosroom op)
– 250 ml sterke koffie
– Theelepel vanille extract
– Snufje kaneel
Bereiding:
Enorm makkelijk te maken: het enige wat je in huis moet hebben is een goede blender en ijsvormpjes. Doe alle ingrediënten, behalve die voor de topping, in je blender en mix zo’n vijf minuten tot je een zachte crème overhoudt. Giet deze in je ijsvormen en steek de stokjes erin. (Heb je staande vormpjes? Zet de ijsjes dan eerst een half uurtje in de vriezer voordat je de stokjes erin zet). Laat de ijsjes minstens vier uur in de vriezer staan. Smelt de chocolade in een pannentje en haal de ijslolly’s uit de vormen. Versier deze met chocoladesaus en gehakte noten.
IJsjes van banaan
Ingrediënten:
– Twee bevroren bananen
– Vijftien amandelen in kleine stukjes gehakt
– Vegan chocola gesmolten of wanneer je hem zelf maakt:
50 gram raw cacao poeder
20 ml extra virgin kokosolie
50 ml plantaardige melk
5 medjool dadels
Bereiding:
Haal de schil van de bananen en snijd het onderste stukje eraf. Steek hier een stokje in en leg de bananen minstens vier uur in de vriezer. Vervolgens hak je de amandelen in kleine stukjes. Doe deze in een bakje. Pak je keukenmachine erbij en doe hier de dadels, cacaopoeder en de plantaardige melk in en laat deze even draaien. Smelt in een klein pannetje de kokosolie en voeg hier de cacaomix aan toe, roer met een garde goed door. Dip de banaan in de chocolade en vervolgens in de stukjes amandel. Eet meteen op of leg in de vriezer voor een later moment.
IJsjes van mango
Ingrediënten:
– Een overrijpe mango
– Vijf scheppen kokosyoghurt
Optioneel: sap van een halve sinaasappel of 2 schepjes dadelsiroop, gebruik dit alleen wanneer de mango niet zacht genoeg is en je het goedje wat vloeibaarder wil maken.
Bereiding:
Prak de mango tot je een zacht ‘prutje’ overhoudt. Het kan zijn dat je mango nog wat aan de harde kant is, dan eerst wat dadelsiroop of sinaasappelsap er doorheen roeren zodat het wat vloeibaarder wordt. Schep hiervan een beetje in de ijsvormpjes gevolgd door een schep kokosyoghurt. Zet de ijsjes in je vriezer (minstens 4 uur).
Frambozenijsjes
Ingrediënten:
– 120 ml kokosmelk (kokosyoghurt kan ook prima)
– Drie eetlepels biologische kokosrasp
– Twee theelepels dadelsiroop of kokosbloesemsuiker
– Handjevol vers fruit (in dit geval dus frambozen)
Bereidingswijze:
Meng in je blender de kokosmelk of kokosyoghurt samen met de kokosrasp en de zoetstof. Giet deze in de ijsvormpjes. Doe in elk vormpje drie of vier frambozen en zet deze een kwartier in de vriezer. Wanneer ze wat harder zijn geworden, steek je het stokje erin zodat deze mooi in het midden blijft staan. Zet de vormpjes vervolgens zo’n vier uur terug in de vriezer en geniet. (Deze ijsjes kan je ook nog extra speciaal maken door ze even in chocola, jam en of siroop te dippen.)