In 2014 was het wereldnieuws: Uruguay kreeg ’s werelds meest liberale wietwetgeving. Productie, verkoop en consumptie werden legaal.
De overheid zou het grootste deel van de productie van marihuana op zich nemen. Via apotheken zou het aan de man worden gebracht.
Nog geen staatswiet
Maar nu – anderhalf jaar nadat toenmalig president Mujica de befaamde wietwet ondertekende – is er nog geen staatswiet in de schappen. Universitair docent Gastón Rodriguez Lepera lijkt hier verandering in te gaan brengen.
Joints bij de apotheek
Zijn bedrijf Simbiosys is één van de twee uitverkorenen bedrijven die voor de overheid wiet mag gaan kweken. In totaal hadden 22 bedrijven zich aangemeld. Naar schatting is de wiet over een dik half jaar bij de apotheek te koop, tegen een extreem lage prijs. Voor slechts 1,20 dollar kan men dan een gram wiet scoren (ongeveer drie joints). Het maximum ligt op veertig gram per maand. Deze goede deal moet illegale concurrentie buitenspel gaan zetten en uiteindelijk de aan drugs gerelateerde misdaad doen verminderen.
Breaking bad
Een ietwat nerdy industrieel ontwerper die tonnen wiet gaat produceren. Wie doet dit niet aan de beroemde serie Breaking bad denken? Zelf verklaart de docent dat het idee kwam opborrelen tijdens een bijeenkomst met vrienden. Iemand moet de productie van wiet op zich nemen, waarom doen wij het niet? Stelde Lepera voor. Ze hebben de juiste contacten en expertise in huis. Zo was de optelsom was snel gemaakt. Zie het filmpje hieronder voor een (Spaanstalig) interview met Lepera.
Thuiskweek
Voor wie niet op de wiet van Simbiosys wil wachten zijn er twee alternatieven. Uruguayanen mogen tot zes wietplanten in huis hebben voor thuiskweek en privé gebruik. Volgens de JND (Junta Nacional de las Drogas) zijn er in Uruguay 3.000 geregistreerde ‘zelf-producenten’. Ook kan men lid worden van een (geregistreerde) Cannabis club. Deze clubs mogen tot 99 planten kweken. Momenteel zijn er twee geregistreerde Cannabis clubs en vijftien clubs hebben de registratieprocedure in werking gezet. De overheid controleert de prijs en kwaliteit.
Apotheken zijn tegen
Apotheken voelen er niets voor om de rol van coffeeshophouder op zich te nemen. De farmaceutenvereniging AQFU heeft de overheid gevraagd de wietwet te herzien en de apotheken uit het verkoopkanaal te halen. De apotheek hoort middelen te verstrekken die de burger ten goede komen. Wiet verkopen draagt niet bij aan de volksgezondheid en gaat bovendien in tegen het strenge anti-tabaksbeleid van president Tabaré Vazquez, aldus de AQFU. Tot nu toe geeft de overheid geen gehoor aan deze wens.
Of er binnenkort daadwerkelijk ‘universiteitswiet’ over de toonbank gaat? De tijd zal het leren. Het idee is in ieder geval… vernieuwend.