De schrijfvaardigheid van basisschoolkinderen gaat achteruit, blijkt uit onderzoek van het ‘AD‘. We vroegen aan een schrijfexpert hoe zorgelijk dat is.
Rijn van de Rozenberg geeft zelf schrijftrainingen, en is niet blij met de ontwikkeling.
De schrijfvaardigheid van basisschoolkinderen gaat achteruit, blijkt uit onderzoek van het ‘AD‘. We vroegen aan een schrijfexpert hoe zorgelijk dat is.
Rijn van de Rozenberg geeft zelf schrijftrainingen, en is niet blij met de ontwikkeling.
Lees ook
Basisschoolleraren gaan staken voor lagere werkdruk en eerlijk salaris
Te weinig kleuren en knutselen
In het onderzoek dat het AD vandaag publiceerde blijkt dat dertig procent van de basisschoolleerlingen moeite heeft met leren schrijven. De gevolgen daarvan worden goed zichtbaar als de kinderen naar het middelbaar onderwijs gaan. Volgens de voorzitter van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) is dit deels te wijten aan het feit dat kinderen minder kleuren en knutselen, waardoor hun motoriek slechter is dan vroeger. Maar ook de pabo speelt hierin een rol, schrijft het AD. ‘Het schrijfonderwijs is daar naar de achtergrond verdwenen.’
Sneller leren lezen
Van de Rozenberg vindt de uitkomst van het onderzoek zorgelijk, want schrijven is een goede basis die bijdraagt aan de leerontwikkeling van kinderen. “Als ze bijvoorbeeld leren lezen, dan gaat dat proces veel soepeler als ze erbij schrijven. Ze herkennen daardoor eerder letters en leggen sneller verbindingen.”
Meer onthouden
Ook vertelt de expert dan mensen informatie beter onthouden als ze schrijven in plaats van typen. “Schrijven zorgt ervoor dat je informatie op de langere termijn opslaat, omdat je actief en bewust bezig bent met de informatie die je opschrijft. We kunnen tegenwoordig heel snel typen, maar dat is niet per se beter voor je geheugen. Er is zelfs een experiment uitgevoerd bij een groep studenten die college volgt. De helft maakte aantekeningen met pen en papier en de andere helft op hun laptop. Na een aantal weken riepen we beide groepen terug. Ze mochten hun notities doorlezen en maakten daarna een tentamen. De helft die de aantekeningen maakte met pen en papier scoorde beter.”
Niet zo erg als vroeger
Van de Rozenberg benadrukt dat de achteruitgaande schrijfvaardigheid vroeger een groter probleem was geweest. “Schrijven was vroeger onmisbaar. Toen schreef je zelfs nog sollicitatiebrieven met de hand. Nu hebben we laptops en iPads, maar dat neemt mijn zorg niet weg.” Want, denkt hij, schrijven blijft ook met al die nieuwe technologieën een belangrijke manier van communiceren. “Het is een communicatiemiddel dat zal blijven. Je hebt namelijk niet altijd beschikking over een laptop of telefoon.”
Ontbrekende vaardigheden
Hij denkt ook dat er op de lerarenopleidingen te weinig aandacht is voor dit onderdeel van basisonderwijs. “Veel leerkrachten beheersen de vaardigheden niet om het kinderen te leren. Maar dat kun je die leraren eigenlijk niet kwalijk nemen. Ze krijgen op de pabo te weinig les in het doceren van schrijfvaardigheid om het echt op te pikken.”
‘Zoek hulp’
De schrijfexpert merkt een duidelijke stijging in het aantal kinderen dat hulp zoekt buiten de school om. Dat is ook zijn tip voor ouders wiens kind moeite heeft met schrijven. “Kinderen kunnen het beste hulp zoeken. Begin bij de leerkracht, maar als die de kennis mist, zoek dan een deskundige. Om schrijven goed te leren is immers de juiste sturing nodig.”
Meer (gratis) journalistieke stukken? Meer achtergrond, meer verdieping? Je krijgt het met Blendle Premium. Probeer het nu een maand gratis: cadeautje van LINDAnieuws. Hebben? Klik hier.