Verkeersboetes moeten voor iedereen op maat gemaakt worden. De grootste overtreders krijgen de hoogste boetes.
Het CDA pleit voor zo’n progressief boetestelsel.
Verbeter jezelf
Het plan is bedoeld om bekeuringen méér te laten draaien om gedragsverandering en niet simpelweg om het spekken van de overheidskas. Wanneer je weet dat je meer moet betalen als je vaker door rood rijdt en gesnapt wordt, dan zul je je vanzelf beter aan de verkeersregels gaan houden. Mensen die voor de eerste keer een kleine overtreding maken, krijgen enkel een waarschuwing.
Nu is het afwachten
Het nieuwe strafsysteem moet in de praktijk nog worden getest. De ministers Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Schultz van Haegen (Infrastructuur) moeten dit nieuwe plan gaan oppakken.
De ANWB is fan De ANWB ziet het nieuwe bekeuringsplan wel zitten. Voor onze leden is het belangrijk dat een boete begrijpelijk is. Op even niet opletten hoort volgens de ANWB geen zware boete te staan, en kan een waarschuwing net zo effectief zijn. Gedrag wordt eerder aangepast als het systeem logisch in elkaar zit, aldus een woordvoerder.
Bekeuringen voor de overheid Eerder werd bekend dat wat de overheid verdient aan bekeuringen wordt gebruikt om gaten in de staatskas te dichten. Zo worden de bekeuringen op de trajectcontroles op de A2 en A4 gebruikt om tegenvallende inkomsten uit griffierechten te compenseren. Griffierechten zijn de kosten die iemand moet betalen voor het starten van een procedure bij de rechter. De tarieven om een rechtszaak te beginnen zijn kortgeleden verhoogd en de gevolgen zijn direct voelbaar: het aantal zittingen neemt af. De bekeuringen brachten zo’n 80 miljoen euro aan extra opbrengsten in het laatje.
Goed idee? Zullen ze gaan werken, die persoonlijke bekeuringen?