In ‘RTL Late Night’ sprak ‘Poepdokter’ Nienke Tode-Gottenbos (foto) gisteren in geuren en kleuren over onze darmflora. LINDAnieuws belde haar op voor een aantal poepchique vragen.
Al is chique blijven met zo’n onderwerp nog bést lastig.
In ‘RTL Late Night’ sprak ‘Poepdokter’ Nienke Tode-Gottenbos (foto) gisteren in geuren en kleuren over onze darmflora. LINDAnieuws belde haar op voor een aantal poepchique vragen.
Al is chique blijven met zo’n onderwerp nog bést lastig.
Heb je de titel van je boek “De Poepdokter: Gezond van mond tot kont”, zelf verzonnen?
“Ja. Loopt lekker he? Nou ja, ‘lekker’ is misschien niet helemaal het goede woord… haha.”
Wat is jouw favoriete aanduiding voor poep?
“Omdat ik als darmfloratherapeut het taboe rondom poep graag wil doorbreken, noem ik het over het algemeen ook gewoon poep. Maar als ik iemand op consult heb, spreek ik over ontlasting. Verder hoor je natuurlijk vaak genoeg allerlei grappige synoniemen. Nummer 2, een bruine trui breien, een drol drukken, een bruine beer wegleggen. Dat soort uitdrukkingen. Maar die gebruik ik zelf niet. Dat is toch meer een mannending.”
Hoe komt dat toch, dat dit onderwerp meer een mannending is?
“Ik denk doordat mannen toch een beetje smerig mogen zijn. Vrouwen willen over algemeen toch graag aantrekkelijk, schoon en sexy worden gevonden. En je kunt zeggen over poep wat je wilt, maar echt sexy is het natuurlijk niet.”
Denk je dat poepen ooit nog uit de taboesfeer komt?
“Ik hoop het. Kijk, we hoeven het natuurlijk niet massaal over poep te gaan hebben, maar het is wel belangrijk dat mensen naar een dokter durven te stappen als er iets mis is. Het is namelijk niet gênants of gek. Als er iets is waarvan je zéker weet dat echt iedereen het over de hele wereld het doet, dan is het wel poepen.”
Wat is het meest voorkomende probleem dat jij voorbij ziet komen?
“Een opgeblazen gevoel. Veel vrouwen komen bij mij langs met de klacht dat ze zich zeven maanden zwanger voelen. Vaak komt dat door teveel suiker, of door een voedselovergevoeligheid, zoals gluten of melk.”
Dat hoor je inderdaad vaak, het begint bijna op een hype te lijken.
“Maar dat is het niet. Al sinds de industriële revolutie gaat onze darmflora collectief achteruit. Het is dus echt zo dat veel mensen met dit soort klachten te maken hebben.”
Tot slot, wat weet je over proppers en vouwers?
“Ik weet toevallig dat 25 procent van de mensen z’n wc-papier oppropt. De rest vouwt. Ik geloof dat dit ook iets over je persoonlijkheid zegt, maar ik weet helaas niet precies wat. Ik ben darmfloratherapeut, proppers en vouwers vallen niet helemaal binnen mijn vakgebied, haha.”