In Nederland maken 185.000 kinderen deel uit van een stiefgezin. De kinderen, die al verdriet hebben om de scheiding van de ouders, moeten zich schikken in het nieuwe gezin.
Stiefouders
In de documentaire Stiefkind van de rekening (ZEMBLA) zagen we gisteravond niet alleen het verhaal van de stiefkinderen, die gebukt gaan onder deze nieuwe relaties en meerdere scheidingen. Maar ook voor stiefouders kan het allemaal knap ingewikkeld zijn.
Niet dezelfde liefde
Zo’n stiefouder is natuurlijk anders dan een biologische ouder, en dat voelt niet alleen voor de kinderen zo. Elke Meyers, die drie stiefkinderen en drie biologische kinderen heeft , geeft dat eerlijk toe. “Ik geloof mensen niet die zeggen dat ze net zoveel van hun eigen kinderen houden als van hun stiefkinderen.”
Loyaal
Elke vervolgt: “Die bloedband is er niet met stiefkinderen. Ik ben gehecht aan ze en loyaal naar ze, maar ik hou anders van mijn eigen kinderen.” Dit bespreekt ze ook met haar stiefkinderen. “Dat is bij hen andersom ook. Zij houden ook anders van hun eigen ouders dan van hun stiefouders.”
Hard werken
Stiefmoeder worden vond Elke best pittig, geeft ze ook toe. “Ik was heel jong en ging van een vrijgezellenbestaan opeens naar een gezin met drie kinderen, waar ook nog een ex-partner in beeld was. Ik vond mijn weekend met de kinderen vaak hard werken.”
Elke heeft 3 kinderen van zichzelf en 3 stiefkinderen: “Mensen die zeggen: Ik hou evenveel van mijn stiefkinderen als van mijn eigen kinderen, daar geloof ik helemaal niks van.” Over tien minuten meer in 'Stiefkind van de rekening'. #Zembla, NPO2. pic.twitter.com/oUN0BXnKNb