Nauwelijks uitleg
Met eerdere alarmeringen op tal van basisscholen is niets gedaan, zeggen de onderzoekers. Leraren op basisscholen besteden acht uur per week aan taal, maar daarvan gaat slechts drie kwartier naar het maken van teksten. De leerlingen krijgen bijna geen uitleg over hoe ze dat het beste aan kunnen pakken, want docenten weten zelf ook niet goed hoe ze hen moeten instrueren.
Alarmerend rapport
“Kinderen krijgen nu te horen dat ze over een bepaald onderwerp een tekstje moeten schrijven”, stelt onderzoekster Monica Koster. “Die kinderen schrijven direct op wat in ze opkomt, waardoor de tekst onsamenhangend en onbegrijpelijk wordt.” Koster en haar collega Renske Bouwer bekeken op 52 basisscholen hoe het schrijfniveau omhoog kan worden gehaald, naar aanleiding van een rapport van de Onderwijsinspectie uit 2010, waarin de noodklok werd geluid over de schrijfvaardigheid van kinderen.
Problemen op lange termijn
Het tweetal promoveert vrijdag op het onderzoek. De meeste basisscholen steken volgens Koster en Bouwer vooral energie in lezen en de woordenschat; schrijfvaardigheid komt slechts mondjesmaat aan de orde. Datzelfde geldt voor de pabo. Ook hogescholen en universiteiten klagen over het niveau van de teksten van hun studenten. Het gebrek aan expertise is problematisch voor de rest van hun carrière.