Het Centraal Planbureau roept op om niet nog meer plastic verpakkingen in te zamelen, maar te kijken naar andere oplossingen. Want recyclen blijkt toch niet goed genoeg te werken.
Het huidige systeem levert te weinig milieuwinst op.
CO2-uitstoot
In bijna heel Nederland worden plastic verpakkingen ingezameld. Een groot deel daarvan wordt verwerkt tot nieuwe plastic producten. Maar een ander deel bestaat uit slechte kwaliteit afval en wordt opgeslagen of uiteindelijk alsnog verbrand. In totaal is de uitstoot die met het recyclen wordt verminderd ongeveer 0,1 tot 0,15 procent van de totale uitstoot in Nederland. Dat getal is vergelijkbaar met de uitstoot van minder dan een procent van al het wegverkeer in Nederland. De bijdrage van het recyclen om de CO2-uitstoot te verminderen, is volgens het CPB dus (te) klein.
Restafval
Voor het probleem van de afvalopeenhoping in de zee, kan de huidige manier van inzamelen zelfs een averechts effect hebben. Veel gemeenten belonen burgers om zo min mogelijk restafval in te leveren. “Een bijkomend effect van het sturen op de hoeveelheid restafval van huishoudens is dat de kans op vervuiling van het GFT-afval toeneemt,” zeggen de onderzoekers. Sommige mensen gooien plastic bij het GFT-afval, omdat ze anders moeten betalen voor restafval. Dit wordt vermalen en belandt vervolgens via compost in het water.
Statiegeld
Daarnaast voorkomt recyclen geen zwerfafval, stellen de onderzoekers. Er is geen enkele prikkel, behalve statiegeld, die ervoor zorgt dat mensen geen verpakkingen op straat gooien. Het huidige systeem van inzamelen en recycling kost ongeveer 150 miljoen euro per jaar.