Dit is het ochtendnieuws van donderdag 7 juli: Hennis betuigt steun aan omgekomen VN-militairen, Clinton definitief niet vervolgd voor e-mails en betogers Baton Rouge eisen rechtvaardigheid.
Meld je hier aan voor de ochtendnieuwsbrief.
Dit is het ochtendnieuws van donderdag 7 juli: Hennis betuigt steun aan omgekomen VN-militairen, Clinton definitief niet vervolgd voor e-mails en betogers Baton Rouge eisen rechtvaardigheid.
Meld je hier aan voor de ochtendnieuwsbrief.
Hennis: groot respect voor omgekomen VN-militairen
De minister noemt de in Mali omgekomen Nederlandse militairen “dapper”. Hennis vervolgt: “Zij streden voor een betere en veiligere wereld en betalen daarvoor de hoogst mogelijke prijs. Zij verdienen ons grootste respect.” Ze betuigde ook haar medeleven aan een derde Nederlands slachtoffer, dat zwaargewond raakte. Ook premier Rutte reageerde met verslagenheid: “Dit afschuwelijke nieuws komt hard binnen. Twee jonge mensen, zomaar ineens weggerukt uit het leven door een noodlottig incident, terwijl zij ons land dienden onder de moeilijkste omstandigheden.”
(NOS)
Hillary Clinton definitief niet vervolgd vanwege e-mails
Na een jaar van “grondig onderzoek” wordt de zaak afgesloten zonder vervolging. Dat laat de Amerikaanse minister van Justitie Loretta Lynch weten. Een dag eerder adviseerde ook de FBI al om Clinton niet te vervolgen voor het gebruik van een privéserver voor haar e-mail toen ze minister van Buitenlandse Zaken was. FBI-chef James Comey noemde het gebruik van een eigen server “extreem onvoorzichtig”, maar van kwade opzet was volgens hem geen sprake.
(ANP)
Verontwaardiging na dood Alton Sterling
“Black lives matter”, riepen demonstranten gisteravond in de stad Baton Rouge (VS). Dat gebeurde voor de winkel waar dinsdag een donkere man werd doodgeschoten door de politie. Enkele honderden mensen woonden er een wake bij voor het 37-jarige slachtoffer Alton Sterling. Hij kwam om het leven door meerdere van dichtbij afgevuurde politiekogels. Tijdens de vreedzaam verlopen bijeenkomst riepen demonstranten om rechtvaardigheid. De politie onderzoekt de toedracht en heeft de twee betrokken agenten met verlof gestuurd.
(ANP)
Hugo Borst schrijft in open brief hoe zorg beter kan
Hugo’s moeder woont in één van de instellingen op de lijst met zwakke verpleeghuizen. Vanochtend is een open brief van de voetbaljournalist aan staatssecretaris Van Rijn te lezen in het AD. ‘Verwarde ouderen die niet meer voor zichzelf kunnen zorgen aandachtig en liefdevol verplegen en hun veiligheid garanderen. Ik weet hoe dat veel beter kan’, zo begint hij. Het probleem schuilt er volgens hem in dat er te weinig personeel is en dat de verplegers ‘veel achter de computer’ zitten. Noodgedwongen, want ‘het systeem schrijft voor dat veel (overbodigs) moet worden geregistreerd.’
(AD)
Meer transgenders: wachtrijen voor geslachtsverandering
Een paar jaar geleden werden er jaarlijks tweehonderd mensen geholpen, nu zijn dat er 680. Steeds meer mensen durven zich aan te melden voor een geslachtsverandering. De wachttijden zijn daardoor opgelopen tot vier à vijf maanden. Ook daarna moeten de cliënten nog even geduld opbrengen: artsen moeten eerst zorgvuldig vaststellen of iemand echt achter zijn keuze staat. Sommige transgenders beginnen daarom op eigen houtje aan hormoonkuren.
(RTL Nieuws)
‘Radio 538-dj Barry Paf op non-actief gesteld’
Een eerdere verslaving van de 37-jarige dj zou zijn teruggekeerd. Dat meldde Albert Verlinde gisteravond in RTL Boulevard op basis van bronnen. “In 2014 zou Barry naar Afrika zijn geweest om af te kicken van een verslaving”, stelde hij. “Nu is het verhaal dat de verslaving is teruggekomen. Hij zou daardoor op het laatste moment zijn programma hebben afgebeld.” De dj zelf liet aan het programma weten dat hij een aantal weken vrij is en daarom niet op de radiozender te horen is.
(RTL Boulevard)