Er vinden steeds meer bijna-botsingen plaats op Schiphol. Zelfs zoveel meer dan op andere vliegvelden dat luchtvaartdeskundigen hun zorgen daarover hebben uitgesproken.
In 2016 gebeurden er maar liefst 47 ‘runway incursions’.
Bijna-botsing
Dit zijn bijna-botsingen waarbij een vliegtuig per ongeluk op een start- of landingsbaan komt waar al een ander toestel, voertuig of persoon aanwezig is. In vergelijking met andere vliegvelden is dit een enorm getal. In München was dit getal in het zelfde jaar namelijk drie, New York John F. Kennedy vijf en London Heathrow dertien.
‘Dit is niet normaal’
“Schiphol springt er echt uit”, zegt luchtvaartdeskundige Joris Melkert van de TU Delft tegen het AD. “Dit is niet normaal en hoort niet te gebeuren. Het getal is absoluut hoog in vergelijking met andere luchthavens. Deze getallen moeten een wake-up call zijn.”
Windrichtingen
De verklaring volgens de deskundigen is dat de banen op Schiphol in verschillende windrichtingen liggen, in tegenstelling tot op andere luchthavens. Luchtvaartkenner Hans Heerkens van de Universiteit Twente: “Die banen liggen eigenlijk helemaal niet handig. Vliegtuigen zijn veel minder gevoelig voor dwarswind dan vroeger. Je zou veel liever een aantal parallelle banen hebben. Dat kan een reden zijn waarom het aantal incidenten groter is.”
Leren van incidenten
Schiphol zegt in een reactie tegen AD dat het ‘een veilige luchthaven is die voldoet aan alle veiligheidsniveaus van nationale en internationale regelgeving’. “Het is van belang om van incidenten te leren”, aldus woordvoerder Gedi Schrijver.