De wereld staat op zijn kop sinds de aanslagen in Parijs. Toch is er een grotere groep doden te betreuren door een terroristische aanval van Boko Haram in Nigeria waar we nauwelijks over iets over horen. Mediasocioloog Peter Vasterman legt uit waarom een aanslag wel of niet breed wordt uitgemeten in de media.
We kunnen ons minder goed identificeren met de mensen in Nigeria, waardoor de aanslag minder nieuwswaardig wordt, vertelt Peter als één van de redenen waarom er nauwelijks over geschreven is.
Geen haan kraait naar aanslag Nigeria
Terwijl de media zich storten op Charlie Hebdo en #jesuischarlie overuren draait, houdt de site de Correspondent een ander liveblog bij: geen relevante doden, einde berichtgeving. Om de slachtoffers in Nigeria onder de aandacht te brengen is op social media inmiddels #prayfornigeria gestart. Boko Haram heeft volgens een op 9 januari verspreid persbericht van Amnesty International naar schatting tweeduizend mensen gedood in het noordoosten van Nigeria. Daarmee is deze aanval – na de aanslagen op de Twin Towers – de dodelijkste terreuraanslag in de recente wereldwijde geschiedenis. Waarom wordt dit nieuws ondergesneeuwd door de gebeurtenissen in Frankrijk? vraagt de Correspondent zich af – en wij met het online tijdschrift.