Momenteel zijn er 63 besmettingen geregistreerd, negen mensen zijn overleden. De regering staat toe dat supermarkten voortaan drie keer per week open zijn. Per huishouden mag maar één persoon de straat op om boodschappen te doen.

09.28: corona-check app nu ook beschikbaar voor senioren en mantelzorgers

Vanaf vrijdag kunnen ook senioren en mantelzorgers gebruik maken van de OLVG corona check app. Via seniorenorganisatie KBO-PCOB kunnen ouderen en mantelzorgers met gezondheidsklachten via de app hun symptomen bijhouden, waaronder temperatuur en hoestbuien. Het systeem analyseert de gegevens en stuurt verdachte gevallen door naar een medisch team van het dichtstbijzijnde ziekenhuis dat meedoet.

De app controleert op coronasymptomen en was in eerste instantie bedoeld om de druk op huisartsen en spoedeisende hulp in Amsterdam te verlichten. Inmiddels maken ook ziekenhuizen door heel Nederland gebruik van de app.

09.13: Rotterdamse politie deelt boets uit in ‘shishalounge’

De politie is donderdagavond een woning binnengevallen in Rotterdam. Acht aanwezigen in het huis kregen een boete, vijf van hen zijn aangehouden omdat zij zich niet konden identificeren. Twee mensen bleken nog openstaande boetes te hebben.

De politie hield de woning al enige dagen in de gaten, omdat er verschillende mensen in en uit liepen. Het huis lijkt volgens de politie niet als woning te dienen en had door de hoeveelheid waterpijpen binnen veel weg van een shishalounge. Ook waren er tafelspellen aanwezig. Geen van de acht mensen die binnen waren, staat ingeschreven op het adres.

08.55: Duitsland maakt grote stappen in coronastrijd

Het aantal mensen dat door een besmet persoon wordt aangestoken is tot onder de één gezakt, meldt het Robert Koch Institut (RKI), de Duitse RIVM, vrijdag.

Volgens Duitse media stak een besmet persoon begin maart in Duitsland gemiddeld drie andere personen aan. Het RKI maakte bekend dat dit inmiddels is teruggebracht naar 0,7. Dat betekent dat het aantal nieuwe coronagevallen langzaam terug zal zakken, aldus het instituut.

Het was voor de Duitse autoriteiten van het grootste belang om het zogenoemde reproductiegetal onder de een te brengen. Het RKI benadrukt dat niet alleen de besmettingsgraad belangrijk is, maar onder andere ook het aantal mensen dat immuun is voor het virus.

08.41: geld blijft binnenstromen voor oorlogsveteraan Tom Moore

De Britse WOII-kapitein Tom Moore (99) loopt dagelijks tien keer heen en weer voor het goede doel. De actie is donderdag beëindigd, maar haalt nog steeds donaties binnen. Moore’s streefbedrag was 500.000 pond, maar heeft ondertussen al de 18 miljoen pond (20,7 miljoen euro) bereikt. Het geldt gaat naar NHS Charities Together om zorgpersoneel in strijd tegen het coronavirus te steunen.

tom-moore-actie-coronavirus