In de voortuin van Gettie van Bussel (54) uit Hengelo staat sinds december een voedseldeelkast. Heb je eten over? Laat het hier achter. Heb je tekort? Neem het mee.
“Ik zie het als een kleine manier om iets liefs te doen voor een ander.”
Voedseldeelkast
Het idee van een voedseldeelkast is niet nieuw, benadrukt Gettie. “Ik zag een aantal jaar geleden zo’n kast, in kleine vorm, en vond het toen al een heel sympathiek idee. Later kwam ik er nóg één tegen bij een sociaal project in onze wijk, die stond binnen. Nu zijn al die projecten gesloten en kom je dus ook niet meer bij zo’n kast. Toen dacht ik: dit is toch een eitje om zelf te maken?”
De basis voor deze kast stond al, met een paar rondslingerende planken en de hulp van haar man timmerde ze de rest in elkaar. “Ik stuurde berichten naar buurtbewoners en startte een Facebookpagina. Toen de lokale pers er lucht van kreeg, liep het nóg harder. Zowel met het brengen als ophalen van eten.”
Anoniem
De kast is iedere dag open tussen 11.00 en 19.00 uur. Het halen en brengen gebeurt volledig anoniem, vertelt Gettie. “Je hoeft je nergens te melden, of een formulier in te vullen. Voedsel brengen doen de meeste mensen overdag, ophalen gebeurt vaak in de donkere uurtjes. Soms kijk ik om 16.00 uur en staat de kast bomvol, en is drie uur later een heel groot gedeelte alweer weg. Ik doe hem ’s avonds en ’s nachts op slot omdat ik eventuele overlast wil voorkomen, de spaghetti hoeft niet door de straat te vliegen. ”
Gettie heeft geen idee wie er gebruik maakt van haar voedselkast. “Dat hoef ik ook niet te weten. Als iemand meent dat ‘ie er iets uit moet halen, ga je gang. Als je met zoiets kleins en makkelijks iemand een plezier kunt doen, is dat mooi. Dat kunnen we nu allemaal wel gebruiken, vind ik.”
Voordelen
De kast blijft in de voortuin staan zolang mensen eten blijven brengen en ophalen. “Als niemand hier nog gebruik van maakt, houdt het natuurlijk op. Maar voorlopig loopt alles nog heel goed, wat natuurlijk ook schrijnend is. Blijkbaar hebben mensen hier écht behoefte aan.”
Naast de sociale functie ziet Gettie ook nog een ander voordeel aan haar voedseldeelkast. “Je kunt het ook duurzaam bekijken. Eten dat mensen normaal achteloos zouden weggooien, wordt nu door iemand anders opgegeten.”