Achterstand
Haar ouders wisten dat Noortje het op een Nederlandse school moeilijk zou krijgen. Ze had daarvoor namelijk drie jaar op een Amerikaanse school gezeten. Toen Noortje in Nederland doorstroomde naar groep 5 had ze al snel een achterstand: rekenen, de taal, de lesmethodes – alles was anders.
Zelfvertrouwen
Maar het grote verschil met Amerika was dat daar niet alleen op haar cognitieve ontwikkeling werd gelet. Ook andere kwaliteiten van Noortje werden benadrukt. Zo werd ze voor de hele school op een podium gezet om haar inzet en voorbeeldig gedrag als communicator te vieren. Haar zelfvertrouwen groeide enorm.
Plus
Hier viel dat helemaal weg. Zogenaamde ‘pluskinderen’ mogen naar een apart klasje, terwijl de rest, zoals Noortje, achterblijft. De nadruk op goed kunnen leren zorgt ervoor dat vmbo-kinderen onzeker worden. Het negatieve imago van het vmbo, en het feit dat vmbo’ers vaak in een ander gebouw worden gezet dan havisten en vwo’ers, helpen daar niet aan mee.
Waarom we naar betaalde stukken linken? Blendle leest écht alle Nederlandse kranten en tijdschriften, en speurt voor ons naar de mooiste en spraakmakende artikelen. Dit is een korte, gratis samenvatting, zodat jij het belangrijkste nieuws meepakt. Als je geïnteresseerd bent in het volledige verhaal, klik dan door. Dat kost een paar dubbeltjes, maar je krijgt gegarandeerd een prachtig stuk (en je steunt de journalistiek).
Een dag samen met je vriendinnen lachen, proeven en shoppen? Kom naar het LINDA.festival op 10 & 11 juni. Bekijk het programma en koop tickets hier. Pssst…Linda komt ook.