In veel Afrikaanse landen worden nog altijd vrouwen besneden. Els van Driel (op foto links) maakte een documentaire over een alternatief ritueel in Kenia.
Haar film wordt zondagavond uitgezonden. We belden Els op.
In veel Afrikaanse landen worden nog altijd vrouwen besneden. Els van Driel (op foto links) maakte een documentaire over een alternatief ritueel in Kenia.
Haar film wordt zondagavond uitgezonden. We belden Els op.
Waarom deze documentaire?
“Vrouwenbesnijdenis is een van de grootste misdaden tegen vrouwen in veel Afrikaanse landen, maar ook in Nederland gebeurt het. Ook al is het in veel landen gelukkig inmiddels strafbaar. Via Amref Flying Doctors hoorde ik over een alternatief ritueel in Kenia, dat leek me een mooi verhaal om te vertellen.”
Geen gezellig onderwerp.
“Nee, het is best heftig. Toch is mijn film niet zwaar geworden, best vrolijk eigenlijk. Kinderen zorgen gelukkig altijd voor lucht en humor, bij elk onderwerp. Mijn hoofdpersoon Sabina is heel krachtig en strijdvaardig. Ze is geen slachtoffer, ze komt op voor haar rechten. We zien het verhaal door haar ogen, en kijken zo meer naar de oplossing dan naar het probleem.”
Kun je iets meer over haar vertellen?
“Sabina behoort tot de Masai-stam. Dat zijn die mensen met die prachtige kleurrijke kleding en kettingen die alle toeristen in Kenia graag op de foto zetten. Bij deze stam worden meisjes rond hun twaalfde jaar besneden, zonder verdoving. Wat volgt is een leven met fysieke en psychologische complicaties; ze stoppen met school en zijn gedoemd thuis te werken. Sabina wil dit niet. Ze krijgt samen met nog honderden andere meisjes een speciale training om zich hier tegen te kunnen verzetten. Ook in Kenia is vrouwenbesnijdenis namelijk officieel strafbaar.”
En over het alternatieve ritueel?
“Voor de Masai was besnijdenis een manier om de overgang van meisje naar vrouw te markeren. Ze geloofden, en velen nog steeds, dat een vrouw anders een hoer zou worden en haar nageslacht vervloekt zou zijn. Bij dit alternatieve ritueel lopen de meisjes in hun mooiste Masai-kleding en worden ze besprenkeld met geitenmelk als teken van vruchtbaarheid.”
Wat wil je meegeven aan Nederlandse kinderen?
“Dat vrouwenbesnijdenis helaas nog op grote schaal voorkomt wereldwijd, óók in Nederland. Vrouwenbesnijdenis staat voor de macht die mannen willen uitoefenen over vrouwen. In de meest extreme vorm: via verminking. Daar hoop ik dat kinderen alert op zullen worden. Dat meisjes gelijke rechten hebben aan die van jongens. En dat ze daar ook voor opkomen.”
Wat heeft het met jou gedaan?
“Ik ben er feministischer uitgekomen. Ook zie ik nu dat plastische schaamlipcorrectie eigenlijk ook een vorm van verminking is. Laten we gewoon allemaal accepteren dat we als vrouwen goed zijn zoals we zijn geschapen.”
Mensjesrechten: Mijn Lijf, Mijn Leven is zondag om 19.25 uur te zien op NPO3. Bekijk hier vast de trailer.