Met wortelen
De onderzoekers voerden het onderzoek uit met wortelen. 72 basisschoolkinderen kregen 500 gram geschraapte wortelen geserveerd. De ene dag waren die ongesneden, de volgende dag gesneden. De kinderen kregen tien minuten om zoveel wortelen te eten als ze maar zouden willen.
Hele wortel
Wat bleek? De ongesneden wortelen werden langer geconsumeerd. Meestal aten kinderen een hele wortel. Gemiddeld komt dat neer op 8 tot 10 procent meer groenten dan bij de gesneden worteltjes.
Niet snijden
“Als ouders hun kinderen meer groenten willen laten eten, vooral als tussendoortje, is het dus beter om niet te snijden”, aldus onderzoeker Gie Liem op de website van de universiteit. En alsof dat nog niet genoeg voordelen zijn: “Het is ook nog eens makkelijker voor de ouders.”
Chocolade
Andersom zou het ook kunnen werken, zegt Liem. “Bijvoorbeeld door chocola in kleine blokjes te snijden. Het vermindert de consumptie.” Er zijn eerdere onderzoeken die de uitkomsten ondersteunen, zegt hij.