Lees hier ons liveblog over het neergestorte vliegtuig van Malaysia Airlines.
Vrijdag 1 augustus
Lees hier ons liveblog over het neergestorte vliegtuig van Malaysia Airlines.
Vrijdag 1 augustus
21.12 Vandaag meerdere stoffelijke overschotten geborgen
Onderzoekers hebben vrijdag een reeks vondsten gedaan op de plek waar op 17 juli het toestel van Malaysian Airlines in het oosten van Oekraïne is neergestort. Behalve op menselijke overblijfselen stuitten onderzoekers op een grote hoeveelheid persoonlijke bezittingen van omgekomen inzittenden en delen van het vliegtuig die nog niet eerder waren gezien, in het bijzonder van het staartstuk.
De stoffelijke overschotten worden vanaf zaterdag naar de stad Charkov gebracht. Van daaruit gaan ze voor identificatie naar Nederland, maar het is nog niet duidelijk wanneer dat gebeurt. Er is gezocht op de locatie die gisteren is verkend, zei hoofd van de repatriëringsmissie Pieter-Jaap Aalbersberg vrijdag. Dat is in het dorpje Grabovo, nabij een kippenboerderij. Dit is dicht bij de plek waar de romp van het vliegtuig ligt. Een gedeelte van deze plaats is afgezocht.
Het is niet bekend hoeveel menselijke resten zijn meegenomen. Bij de kippenboerderij is vandaag van 14.00 uur tot 16.15 uur gezocht door 30 experts. Hierbij zijn meerdere delen van stoffelijke overschotten gevonden. Deze zijn alle afzonderlijk verpakt en geborgen.
18.00 Rutte: zelfde ceremonie slachtoffers
Het is nog niet bekend wanneer er nieuwe vluchten met menselijke resten vanuit Charkov naar Eindhoven gaan. Dat heeft premier Mark Rutte vrijdag gezegd. Experts hadden eerder op de dag een onbekend aantal resten geborgen op de rampplek in Oost-Oekraïne.
Wanneer de kisten naar Eindhoven worden gevlogen, zullen die in Nederland met hetzelfde ceremonieel worden ontvangen als de eerdere vluchten. Dat betekent dat er na de landing een minuut stilte in acht wordt genomen. Daarna rijdt een rouwstoet naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum. Daar zijn 207 experts uit meerdere landen bezig met de identificatie.
Elke vrijdag zal bericht worden hoeveel slachtoffers geïdentificeerd zijn. Rutte zei dat het geduld van alle betrokken op de proef wordt gesteld. Maar vasthoudendheid blijkt te lonen, zei de premier over de herhaalde pogingen die zijn gedaan om op de rampplek te beginnen met het bergen van stoffelijke overschotten. De eerste stap is gezet, maar de veiligheidssituatie wisselt. We moeten het iedere dag beoordelen. Het aantal mensen dat aan het werk is in het gebied in Oost-Oekraïne kan worden uitgebreid met 60 experts van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) en 60 marechaussees. Ook kunnen 68 Maleisiërs in het gebied aan het werk.
16.55 Missie verplaatst naar andere locatie
De experts die de achtergebleven stoffelijke overschotten in Oost-Oekraïne willen bergen, verhuizen naar een ander onderkomen. Voortaan vertrekken de Nederlanders en Australiërs elke ochtend vanuit het plaatsje Soledar, in plaats van Donetsk. Donetsk is op dit moment nog stevig in handen van de pro-Russische separatisten, Soledar niet meer. Daarnaast ligt Soledar dichtbij de snelweg M03; de snelweg waar de experts overheen rijden om vanuit de rampplek in Charkov aan te komen (waar de stoffelijke overschotten per transportvliegtuig naar Nederland worden gevlogen).
15.50 Menselijke resten meegenomen van rampplek
De Nederlandse en Australische experts zijn voor vandaag klaar op de rampplek van Malaysia Airlines vlucht 17 in Oekraïne. Alle gevonden menselijke resten worden meegenomen. Dat heeft het repatriëringsteam bekendgemaakt. Het is niet bekend om hoeveel resten het gaat.
14.30 Tweede slachtoffer vliegramp geïdentificeerd
Het tweede slachtoffer van de vliegramp in Oekraïne is geïdentificeerd. Het gaat opnieuw om een Nederlander. Of het een man of een vrouw is, is niet bekendgemaakt. De nabestaanden en de burgemeester van de woonplaats van de overledene zijn op de hoogte gebracht. Het eerste geïdentificeerde slachtoffer, waarvan zaterdag melding werd gemaakt, was ook iemand met de Nederlandse nationaliteit. Ruim 200 specialisten zijn in een kazerne in Hilversum bezig met de identificatie van de stoffelijke overschotten die zijn geborgen na de vliegramp. Het kan nog maanden duren voordat ieder slachtoffer is geïdentificeerd.
13.00 ‘Bij twijfel, vraag spullen van dierbare op’
Vraag alle spullen op die van je dierbare aan boord van rampvlucht MH17 kunnen zijn geweest, ook als je twijfelt. Dat advies geeft Robbert Brans aan de nabestaanden van de 298 slachtoffers. Haal het naar je toe. Als het toch van een ander blijkt te zijn geweest, is altijd te regelen dat het bij de juiste persoon terechtkomt. Brans leidt het bedrijf Attingo uit Nieuw-Vennep. Het bedrijf doet aan data recovery, oftewel het terughalen van de informatie op geheugens van tabletcomputers, mobiele telefoons, laptops, digitale camera’s en usb-sticks. Daarop staan de laatste foto’s van de slachtoffers, van de dierbaren, dat heeft heel veel impact, aldus Brans.
Het is 2 weken na de ramp overigens nog altijd niet duidelijk waar de spullen van de passagiers en bemanningsleden nu zijn. Veel bagage ligt nog op de rampplek. Sommige bezittingen zouden naar de steden Torez of Donetsk zijn gebracht. Misschien hebben bewoners van het rampgebied een deel achterovergedrukt. Eerst moet alles als de sodemieter naar Nederland, en niet in dat stomme Oekraïne, waar je niet weet wat er mee gebeurt, zegt Brans onomwonden. Een klein deel van de spullen is intussen in handen van de Nederlandse repatriëringsmissie in Oost-Oekraïne.
12.00 ‘Meerdere Maleisiërs MH17 geïdentificeerd’
Meerdere Maleisische slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne zijn inmiddels geïdentificeerd. Dat heeft de Maleisische premier Najib Razak vrijdag in Amsterdam gezegd tegen staatspersbureau Bernama, vlak voor zijn vertrek uit Nederland. Hij noemde geen aantallen. Razak sprak gisteren in Hilversum met de onderzoekers die daar proberen de identiteit van de stoffelijke overschotten vast te stellen. Ook legde hij een krans bij de Korporaal van Oudheusdenkazerne, waar de lichamen naartoe zijn gebracht.
Het vliegtuig van Malaysia Airlines werd op 17 juli neergehaald boven het oosten van Oekraïne, tijdens een vlucht van Amsterdam naar de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Alle 298 inzittenden kwamen om. Onder de doden zijn 43 Maleisiërs, van wie twee ook een Nederlands paspoort hadden.
Nederland bracht afgelopen zaterdag naar buiten dat het eerste slachtoffer was geïdentificeerd. Het is niet bekend van hoeveel lichamen de identiteit inmiddels is vastgesteld.
10.34 Experts en verkenners op rampplek MH17
Zeventig Nederlandse en Australische experts zijn vanmorgen aangekomen bij de wrakstukken van de neergehaalde Boeing in Oost-Oekraïne. Bergingswerk begint onmiddellijk, meldt de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), die het konvooi begeleidde. Volgens het ministerie zullen de experts op enkele plekken in het rampgebied zoekacties uitvoeren. Het repatriëringsteam probeert de komende dagen steeds naar de rampplek te gaan om naar stoffelijke resten en bezittingen te zoeken. Dit zal de eerste dagen nog in beperkte mate geschieden, zei missiehoofd Pieter-Jaap Aalbersberg donderdagavond.
07.00 Nederlandse experts opnieuw naar rampplek
Nederlandse en Australische experts van het repatriëringsteam zijn weer op weg naar de plek waar vlucht MH17 in Oekraïne is neergestort. Dat heeft het team vanmorgen bekendgemaakt. Gisteren lukte het een verkenningsteam voor het eerst om de rampplek te bekijken. Daarbij waren al twee Nederlandse en twee Australische experts aanwezig. Zij maakten deel uit van een verkenningsmissie van de OVSE en wisten het gebied zonder incidenten te bereiken.