Netflix flikt het alweer: een documentaire uitbrengen die overal onderwerp van gesprek is. Zo ook met ‘Abducted in Plain Sight’, een release die de gemoederen flink bezighoudt.
En wel omdat kijkers met hun bek vol tanden staan na het horen en zien van het verhaal.
Lees ook
Dé ‘Netflix’;-docu waar iedereen ’t over heeft: zo verliep het omstreden ‘Fyre Festival’
Abducted in Plain Sight
De documentaire werd in 2017 voor het eerst uitgebracht onder de naam Forever ‘B’, maar is sinds januari op de streamingdienst te zien als Abducted in Plain Sight. Netflix beschrijft de documentaire als een ‘echte misdaaddocumentaire over een gezin dat ten prooi valt aan de manipulatieve charmes van een buurman, die hun puberdochter ontvoert’.
Netflix
De productie duurde maar liefst drie jaar, waarin filmmakers gerechtelijke documenten en originele rapporten in handen kregen om een zo volledig mogelijk verhaal te vertellen. Geregisseerd en geproduceerd door Skye Borgman, vertelt de documentaire het beklijvende verhaal van Jan Broberg uit het Amerikaanse Pocatello. Zij werd als kind seksueel misbruikt en ontvoerd door een vriend van haar ouders, Robert Berchtold.
Jan Brober
Berchtold was een goede vriend van de familie Broberg en bood op een dag in 1974 aan om dochter Jan (destijds twaalf jaar) op te halen van pianoles en naar het paardrijden te brengen. In werkelijkheid ontvoerde hij het meisje tweemaal, waarvan de laatste keer naar Mexico. Daar trouwden de twee en werd Jan om de haverklap op gruwelijke wijze seksueel misbruikt. Het meisje zelf, inmiddels een 56-jarige advocaat, schat dat Berchtold haar zo’n tweehonderd keer heeft misbruikt.
Gruwelijke details
In de documentaire vertellen onder anderen Jan, haar ouders en de broer van Berchtold over de vreselijke gebeurtenissen. Maar het is niet de hoeveelheid gruwelijke details van het verhaal, maar juist de houding van de ouders die de gemoederen bezighoudt. Op social media delen kijkers hun frustraties en ongeloof over de manier waarop Bob Broberg en zijn vrouw Mary Ann omgaan met het misbruik en de ontvoering van hun dochter Jan. ‘Ze maken zich meer zorgen om hun eigen reputatie dan om hun dochter’, zo klinkt het op Twitter.
Naïviteit
De ouders hadden namelijk zoveel vertrouwen in hun vriend Berchtold dat ze niet wilden geloven dat hij hun dochter ontvoerd had. Het duurde dagen voordat ze Jan als vermist opgaven. Ook nadat de buurman hen om de hand van de tiener had gevraagd, weigerden ze hem aan te klagen. In de documentaire wordt hun naïviteit nog pijnlijker duidelijker. Moeder Mary Ann liet weten gek te zijn op Berchtold maar zijn “fascinatie voor Jan wel wat storend te vinden”.
What in the flying fuck am I watching?? Hoe naïef kan iemand zijn? #AbductedInPlainSight
— AN (@AartiNNNN) February 5, 2019
Mijn persoonlijke tip voor @NetflixNL deze week: documentaire #AbductedInPlainSight. Vooral geschikt als je 1,5 uur lang woedend en vol ongeloof naar je scherm wil schreeuwen. https://t.co/uXvMIgHAfE
— Jelle Schot (@JelleSchot) February 8, 2019
#AbductedInPlainSight is a documentary about the worst parenting that has ever been. The abductions are simply a side note at this point.
— Littlelys (@littlelys) February 6, 2019
Moeilijk te geloven
Kijkers schuiven de schuld van het misbruik dan ook in de schoenen van de ouders en vinden het moeilijk te geloven dat de familie Broberg wist waar ze aan begonnen toen ze hun verhaal openbaar maakten via de documentaire. ‘Hoe durven ze dit’, vragen kijkers zich af. Ook critici hebben kritiek op de documentaire. Niet zozeer vanwege de houding van de ouders, maar meer omdat de film – die is bedoeld om de stilte rond seksueel misbruik te eindigen – wordt overschaduwd door de buitengewone aard van onthullingen van het misdrijf.
Lees ook
Waarom Netflix-kijkers massaal in de ban zijn van crime-docu ‘The Staircase’
Pijnlijk verwijt
Dochter Jan zelf vindt dat haar ouders absoluut niet schuldig zijn aan haar misbruikt en vindt juist dat verwijt pijnlijk. “Mijn ouders waren goedgelovig. Ze werden gemanipuleerd door een zware criminele sociopaat”, liet ze weten. Ook kennissen van de ouders nemen het voor hun op en laten weten dat in die tijd (de jaren zeventig) men nog niet echt wist wat pedofielen waren.
Manipulation and grooming are not understood by so many. It happened to my whole family, this man was a master and my parents saved my life. They're the bravest people I know, willing to try to help the rest of you see what they didn't. That is the only reason we told our story.
— Jan Broberg (@janbroberg) February 4, 2019