Racisme en discriminatie tegen Oost- en Zuidoost Aziatische Nederlanders speelt al drie generaties lang. Tóch wordt er sinds de pandemie pas echt over gesproken en zijn er demonstraties -zoals recent in Amsterdam- om dit tegen te gaan.
'Ching Chang Chong': Roos, Priscilla en Meirong hebben dagelijks te maken met racisme
Achtergrond‘Kutchinees’
Roos Smeets (21) is schrijfster bij Asian Raisins en kan er over meepraten. Zij is geadopteerd uit China en heeft wekelijks te maken met racisme. Ze vertelt dat opmerkingen als: ‘Kutchinees’, ‘Sambal bij’ of vragen als ‘Eet jij hond of kat?’ onderdeel zijn van racisme. “Aziaten worden door deze racistische opmerkingen niet alleen vernederd, maar ook in een hokje geplaatst. Ze worden als de vreemde ‘ander’ neergezet met uitsluiting tot gevolg.” En uitsluiting zorgt er weer voor dat Nederlandse Aziaten zich in eigen land niet veilig voelen.
'Teen Wolf'-actrice Arden Cho krijgt doodsbedreigingen tijdens wandeling met hondLees ook
Dat Oost- en Zuidoost Aziatische Nederlanders op dagelijkse basis te maken hebben met racisme, blijkt niet alleen uit de demonstraties en de noodkreten op social media, maar komt ook naar voren uit de persoonlijke verhalen die LINDA.meiden heeft verzameld. Verschillende jonge vrouwen vertellen dat ze regelmatig worden uitgescholden of nageroepen, met racistische uitspraken als: ‘Ching, Chang, Chong’, ‘Chinese kankerhoer’ en ‘Kanker-spleetoog’.
‘Hanky Panky Shanghai’
Hoewel #StopAsianHate-protesten vooral iets van de laatste tijd zijn, speelt het probleem al veel langer. Denk alleen al aan het welbekende verjaardagsliedje ‘Hanky Panky Shanghai’, dat al jaren wordt gezongen op crèches en scholen. Dit is een vorm van racisme die al zichtbaar was vóór de komst van de pandemie. “Corona heeft racisme en geweld tegen Aziaten versterkt. Het virus is, zover wij weten, afkomstig uit Wuhan, dus mensen zien Chinezen als de schuldigen van dit alles”, vertelt Roos.
#StopAsianHate: Lana Condor, Shay Mitchell en Jamie Chung spreken zich uit tegen racismeLees ook
Roos benadrukt dat de eerste generatie Chinezen zich vooral bezighield met hard werken en een goede toekomst voor hun kinderen opbouwen. “De mentaliteit van de tweede generatie is anders. Zij zijn ook opgegroeid met de Nederlandse normen en waarden, die een stuk uitgesprokener zijn. We eisen onze plek op in de samenleving, net zoals alle andere Nederlanders dat doen.”
We interviewden onder anderen Priscilla Rasyid (27) die terugdacht aan een specifieke treinrit. Drie dronken witte mannen roddelen de hele weg over haar, omdat ze denken dat Priscilla hen niet kan verstaan. “Mijn koffer stond die dag op de grond, omdat ik ‘m niet in het rek kreeg. Ze vonden me daarom een ‘egoïstische Chinees.” Omdat de Nederlands-Indische zich enorm onveilig voelt, appt ze haar moeder. De mannen zien haar in het Indonesisch typen en ze voelen zich daardoor vrij om nog meer racistische opmerkingen te maken. “Toen er andere Aziatische mensen bij hen in de buurt kwamen zitten vroegen ze bijvoorbeeld of we bekenden van elkaar waren.”
‘Ik ben wekenlang gestalkt en nageroepen op school’
Meirong Lin Die (21) vindt het ook belangrijk zich uit te spreken over anti-Aziatisch racisme. “Ik ben wekenlang gestalkt en nageroepen op school”, vertelt ze. Een groep van zo’n tien jongens volgde Meirong élke dag. Ze riepen racistische en seksueel agressieve dingen. “Ze noemden mij ‘Aziatisch hoertje’ en beweerden dat ‘Aziatische wijven een strakke kut hebben’ en dat ze me daarom wilden neuken”, vertelt Meirong verder. Op een dag dreven vijf jongens haar in een hoekje van de aula, ze kon geen kant op. “Ik werd betast, ze riepen me na en keken me vies aan. Ik stond machteloos”, zegt Meirong. Eén jaar later verliet ze de school mede door dit traumatische incident.

Voor meer informatie over racisme en discriminatie kun je terecht bij Asian Raisins , maar ook platformen zoals Rasioneel of @seeyousioe.
Heb jij zelf te maken gehad met racisme of discriminatie, meldt dit dan via Centraal Meldpunt Nederland, discriminatie.nl of via AsianRaisins.nl. Bij dreigende situaties bel je 0900-8844 of het noodnummer 112.