Struggle jij met eczeem en heb je alle zalfjes en medicatie al geprobeerd? Misschien is het tijd om jouw darmen eens te onderzoeken. ‘De darmen hebben een directe link met de huid’, stelt Laura Rebel.
Huidexpert Laura over eczeem: 'Je darmen staan in direct verband met je huid'
GezondheidRebel is een orthomoleculair huidexpert die is gespecialiseerd in het verbeteren van chronische huidproblemen met behulp van laboratoriumonderzoek en darmtherapie. Ze legt LINDA.meiden uit in hoeverre je darmen in verband staan met eczeem en ook wat je hier eventueel aan zou kunnen doen.
*Trigger warning, in dit artikel staan beschrijvingen over eetstoornissen en voedsel vermindering.
Laura Rebel
In 2017 is Rebel haar praktijk gestart en sindsdien helpt ze cliënten met hun huidprobleem, in het bijzonder eczeem. “Van de vier bekendste huidproblemen waaronder rosacea, psoriasis, acne is eczeem het meest complex. Er zijn heel veel factoren die impact kunnen hebben op deze aandoening.”
Darmen
De expert zegt dat naast erfelijkheid en jouw omgeving ook je voeding, levensstijl en eventuele trauma’s mee kunnen spelen in het hebben van eczeem. “De darmen staan in direct verband met huidproblemen, vooral bij eczeem. Helaas willen veel dermatologen en artsen hier nog niets van weten, ook al zijn er wel degelijk onderzoeken naar gedaan.” In Amerika zie je al een grotere groep experts die deze onderzoeken serieus nemen en hier ook behandelplannen voor opstellen. Zo ook Rebel.
Behandelplan
“Ik start altijd met de geschiedenis van de persoon. Heeft deze persoon altijd al eczeem gehad? Hoe lang is er gesmeerd met hormooncrème? Is er ook antibiotica aan te pas gekomen?”, zegt de expert. Daarna wordt gekeken naar het eetpatroon en wordt aan de cliënt gevraagd om een eetdagboek bij te houden. Ook wordt ontlasting, bloed, urine en speeksel naar het laboratorium gestuurd, om zo onder meer de ontstekingswaarden, vitaminen en de darmflora te checken.
“Zeker bij een chronisch huidprobleem als eczeem is het belangrijk dat je de onderste steen naar boven haalt en oorzaken vanuit de darm in kaart brengt. Pas dan kun je de juiste aanpak bepalen. Hoewel eczeem er op het eerste gezicht hetzelfde uitziet, verschillen de uitslagen per persoon enorm. Iedere cliënt krijgt daarom een persoonlijk plan op basis van zijn of haar laboratoriumuitslagen.”
Tekst loopt door onder de post
Dit bericht op Instagram bekijken
Een bericht gedeeld door Orthomoleculair Huidexpert (@laurarebel.nl)
Eten
Rebel geeft niet zomaar algemene tips, omdat dit een persoonlijk proces is en omdat mensen anders reageren op bepaalde voedingsstoffen. Maar ze ziet wel vaak dezelfde boosdoeners als het om eten gaat. “Suikers, bewerkt voedsel en ongezonde vetten zijn wel echt de boosdoeners die de balans in de darmflora verstoren. Met deze voedingsstoffen voed je de ongunstige bacteriën in je darmen, waardoor je eczeem in stand houdt.”
Dieet
Deze voedingsstoffen kan je zo veel mogelijk vermijden, maar dat betekent niet dat je nooit meer iets lekkers mag, legt de expert uit. “Ik zie ook cliënten die al zo veel voeding hebben uitgesloten, zoals vlees, bepaalde groentes en fruit of vanuit een low FODMAP-dieet. Op de lange termijn ontstaan dan tekorten.”
Eetstoornis
Rebel snapt ook dat het uitsluiten van ‘slecht eten’ triggerend kan zijn voor mensen met een eetstoornis. “Mensen die een eetstoornis hebben (gehad), behandel ik eigenlijk niet. Het is extreem moeilijk om mijn traject te volgen en de eetstoornis te onderdrukken, omdat je het makkelijk weer aanwakkert op deze manier. Ik adviseer de mensen die eczeem hebben en ook een eetstoornis (verleden) hebben om een expert te zoeken die in beide gespecialiseerd is.”
Tekst loopt door onder de post
Dit bericht op Instagram bekijken
Een bericht gedeeld door Orthomoleculair Huidexpert (@laurarebel.nl)
Eetdagboek
Mocht je zelf geen eetstoornis hebben en wel jouw eetpatroon in kaart willen brengen als eerste stap om eczeem tegen te gaan, houd dan een eetdagboek bij voor een maand. Daarna zou je je suikerinname en het eten van bewerkt voedsel kunnen verminderen. “Als je dit doet, ga er dan ook echt voor. Je huid vernieuwt elke vier tot zes weken, dus denk niet na een week: ‘Oh, het werkt niet, ik stop er maar mee.’ Je moet echt voor langere tijd iets proberen voordat je resultaat ziet.”
Goede start
Nog een laatste tip van Rebel is om de kern van het probleem in kaart te brengen en die aan te pakken. “Smeren met hormoonzalf, (streng) diëten en medicatie zijn allemaal symptoombestrijders die het eczeem onderdrukken, maar niet op de lange termijn oplossen. Naast een erfelijke belasting ligt de oorzaak vaak in de darmflora. Wanneer je dat eerst goed in kaart brengt is het verbeteren van eczeem vaak wel mogelijk.”
Worstel je met een eetstoornis of maak je je zorgen om iemand anders? Neem dan contact op met je huisarts. Voor levensbedreigende situaties bel dan het alarmnummer: 112.
De website van First EET Kit biedt eerste hulp en ondersteuning tijdens het moeilijke en emotionele proces van herkennen, erkennen, vaststellen en behandelen van een (beginnende) eetstoornis! Je kunt hier terecht als je iemand kent met een eetstoornis of als zelf een eetstoornis hebt.
Proud2Bme is een platform waar je kan chatten met ervaringsdeskundigen en lotgenoten. Dit kan elke avond van 19:00 uur tot 21:00. Ook tijdens de feestdagen is dit mogelijk.
