Je hebt stalen zenuwen nodig om in de 112-meldkamer te werken. Marlies (25) is nog bezig met haar opleiding, maar verwerkt nu al de ene noodoproep na de andere.
En dat zonder een achtergrond bij de politie te hebben.
Je hebt stalen zenuwen nodig om in de 112-meldkamer te werken. Marlies (25) is nog bezig met haar opleiding, maar verwerkt nu al de ene noodoproep na de andere.
En dat zonder een achtergrond bij de politie te hebben.
Normaal gesproken kom je in de meldkamer alleen centralisten met een politie-achtergrond tegen, veelal politieagenten die de helft van de tijd noodoproepen beantwoorden en de rest van de tijd op straat werken. Tegenwoordig kun je ook als burger solliciteren op een functie als meldkamercentralist. “Vorig jaar solliciteerde ik voor de functie. Je volgt hetzelfde sollicitatietraject als agenten die op straat werken, exclusief de sporttest.”
Het was niet altijd mogelijk om dit als burger te doen. In 2019 nam de meldkamer in Noord-Nederland voor het eerst burgercentralisten aan. In Limburg deden ze het al eerder. “Ik heb altijd de ambitie gehad om bij de politie te werken, maar er was nooit een geschikte vacature. De vacature voor deze functie stuurde mijn moeder door en was me op het lijf geschreven. Ik zat bij mijn oude werkgever niet meer op mijn plek, dus ik dacht een en een is twee. Ik solliciteer gewoon en kijk hoe ver ik kom.”
Nu werkt Marlies fulltime in de meldkamer. “Ik zit nog in de opleiding. Ik heb nu het intakegedeelte van de opleiding gehad. Daarbij leer je 112-telefoontjes op te nemen en in het systeem te verwerken. Nu worden we opgeleid om de eenheid op straat aan te sturen. Op een normale werkdag krijg je achtereenvolgend oproepen die je moet verwerken. Het leukste daaraan vind ik dat je niet zelf kiest wat voor oproepen je moet beantwoorden. Dus je wordt altijd verrast.”
112 is een noodnummer, dus wanneer Marlies iemand aan de lijn krijgt, gaat het negen van de tien keer om een noodsituatie. “Als het geen 112-waardig telefoontje is, verwijzen ze diegene door naar 0900-8844. Dit is het nummer dat burgers kunnen bellen als het geen spoed is maar wel politie nodig hebben. Maar in principe bellen ze alleen als er echt iets aan de hand is. Voor die heftige telefoontjes zit je daar. Je wordt ervoor opgeleid om daarmee om te kunnen gaan. Je moet zelf de rust bewaren, de juiste vragen stellen en zorgen dat je collega’s goed voorbereid op de melding worden afgestuurd.”
Dat Marlies nog midden in haar opleiding zit, betekent niet dat ze nog niets heeft meegemaakt. “Ik behandel vaak meldingen waarbij iemand psychisch in de war is. Mijn Friese nuchterheid zorgt ervoor dat ik dan rustig blijf.”
De melding die haar tot nu toe het meest is bijgebleven, is van een moeder die vertelde dat haar dochter werd bedreigd. “Ze was heel erg in paniek, maar het werd niet duidelijk waar ons team naartoe moest en wat er precies aan de hand is. Een bedreiging kan namelijk ook alleen met woorden zijn.”
“Op een gegeven moment werd het duidelijk waar we heen moesten en dat de dreiging dusdanig ernstig was, dat het met spoed moest. Uiteindelijk kreeg ik de dochter aan de telefoon die me vertelde dat iemand een pistool tegen haar hoofd had gehouden.”
Tijdens de opleiding worden de burgercentralisten niet alleen voorbereid op noodsituaties waarin dreiging of geweld het onderwerp is, maar ook op situaties waarin zelfmoord centraal staat. “We hebben 113-training gehad, waarbij we handvatten kregen om een gesprek te voeren met iemand die suïcidaal is.”
“Tijdens de opleiding hebben we bijvoorbeeld een gesprek teruggeluisterd van een collega die een man aan de lijn had die vertelde dat hij zelfmoord ging plegen. Ze heeft er alles aan gedaan om te voorkomen dat hij het daadwerkelijk deed. Maar het enige dat ze hoorde was een auto die steeds harder ging rijden en uiteindelijk een heel grote klap.”
Bang om voor zulke hete vuren te staan is Marlies niet. “Ik blijf altijd heel rustig. Ik vind het juist leuk dat ik nooit van tevoren weet wat voor melding ik krijg. Het gaat maar door en je kiest niet uit wat je krijgt. Je probeert van elke melding een goede melding te maken. Het belangrijkste is dat mijn collega’s op straat de juist info krijgen.”
Loop jij rond met zelfmoordgedachten? Neem dan contact op met de hulplijn voor zelfmoordpreventie via het nummer 113 (chatten kan ook) of bel gratis naar 0800-0133.