Je ziet ze volop voorbijkomen momenteel: reclames voor een gecombineerde stedentrip Tel Aviv en Jeruzalem. Tippie van ons: doe er ook Nazareth bij. En Bethlehem.
En zo hebben we nog wel wat tips voor wie Israël een bezoek wil brengen.
Je ziet ze volop voorbijkomen momenteel: reclames voor een gecombineerde stedentrip Tel Aviv en Jeruzalem. Tippie van ons: doe er ook Nazareth bij. En Bethlehem.
En zo hebben we nog wel wat tips voor wie Israël een bezoek wil brengen.
LINDAnieuws-redacteur Tim reisde tien dagen door Israël. Eerste vraag – die jij jezelf nu stelt, of die anderen aan jou stellen nadat je geboekt hebt – is dan natuurlijk of Israël wel veilig is om naartoe te gaan. Nou, er zíjn veiligheidsrisico’s voor reizen in Israël. ‘Let op in de grote steden en bij checkpoints en overgangen naar de Palestijnse gebieden. Wees ook voorzichtig in de verschillende grensgebieden, op plaatsen waar veel mensen komen en in het openbaar vervoer’, zo adviseert het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het actuele reisadvies vind je hier.
Je kunt je rondreis op veel plekken in het land beginnen, maar Tel Aviv is een ideale uitvalsbasis. Een grote, bruisende stad met veel hippe koffie- en eetplekken, die bovendien overwegend Europees aandoet – als je bang bent voor een cultuurshock, is het dus een ideale ‘opstapplek’ voor je naar het meer typisch Midden-Oosterse Nazareth en Jeruzalem doortrekt. Er gaan bovendien veel directe vluchten vanuit Nederland naar Tel Aviv, en vanuit daar gaan naar zowel Nazareth als Jeruzalem volop bussen en (gedeelde) taxi’s.
Lees ook
Relaxed overwinteren? Dit is het beste kuuroord van Noorwegen
Het is sowieso aan te raden om een paar dagen in Tel Aviv door te brengen, want: wat een heerlijke, diverse stad. Je hebt er kilometers aan strand, waar talloze jonge mensen zich op de boulevard in het zweet werken met een gym- of hardloopsessie. Kun jij natuurlijk ook doen, maar je kunt hier ook met een cocktail in je hand naar kijken. Daarnaast heeft de stad een flinke hoeveelheid architectonische hoogstandjes, waaronder het Museum of Art (foto beneden).
Tel Aviv biedt meer dan strand en stijl. Ga ook zeker hummus of falafel eten in een van de vele leuke eetgelegenheden, drink koffie of bier in een hip tentje en geniet van een cocktail in een rooftop bar. Daarna nog niet klaar met de avond? Dan kun je in Tel Aviv ook onwijs goed uitgaan. De stad heeft bovendien een aanzienlijke hoeveelheid gay clubs en wordt ook wel gezien als de homo-vriendelijkste stad van het Midden-Oosten (of zelfs gay capital of the world; die titel kreeg de stad tenminste in 2011). Breng ook zeker een bezoek aan de wijk Jaffa, een soort havenstadje-in-de-stad ten zuiden van het centrum (foto’s hieronder).
Van Tel Aviv is het een uurtje naar Jeruzalem. Toch zit er een wereld van verschil tussen beide steden. Jeruzalem is een in de heuvels gebouwde stad van overwegend zandkleurige gebouwen in een woestijnachtige omgeving en doet zodoende veel meer Midden-Oosters aan. Hoewel de stad ook een heel moderne kant heeft en er zich in het westelijke deel onder meer een moderne tramlijn, wolkenkrabbers en winkelstraten met bekende merken bevinden, is er ook een prachtige Oude Stad vol nauwe straatjes en markten en staat Jeruzalem bol van de historische bouwwerken.
Jeruzalem is de hoofdstad van Israël, maar wordt ook opgeëist door Palestina. Het oosten van de stad hoort officieel tot die staat. Jeruzalem is politiek omstreden en wordt internationaal niet als hoofdstad erkend vanwege het grensconflict tussen Israël en Palestina. Jeruzalem is overwegend Joods, maar een derde van de inwoners is Islamitisch. De Christenen vormen een kleine minderheid.
Natuurlijk móét je de Westmuur – in de volksmond bekend als de Klaagmuur – bezoeken wanneer je in Jeruzalem bent. En dan heb je nog de rest van de Tempelberg, waaraan de Westmuur ligt, de Heilige Grafkerk, het Yad Vashem (het officiële monument voor het herdenken van de Joodse slachtoffers van de Holocaust) en de Olijfberg. Meer dan genoeg belangrijke bezienswaardigheden dus.
Briefjes in de Westmuur:
Niet ver van Jeruzalem ligt de Dode Zee, met daaraan verschillende stranden waar je (tegen betaling) kunt genieten van een heerlijk potje dobberen of modderbad. Of je nou écht op het water blijft drijven? Ja. Het meer (de Dode Zee is niet echt een zee) bevat namelijk 33 procent zout, dus echt zwemmen kan niet eens. Moet je ook niet willen, want dat zout doet echt pijn als het in je ogen komt. Scheer daarom ook niet je benen vlak voor je naar de Dode Zee gaat. Je kunt bijvoorbeeld naar Kalia Beach, op een uurtje van de stad – daar ligt ook de ‘lowest bar in the world‘, op 420 meter onder het zeeniveau.
Jeruzalem is ook de perfecte uitvalsbasis om Bethlehem te bezoeken. Bethlehem ligt in de Westelijke Jordaanoever (op Palestijns grondgebied dus), maar slechts tien kilometer van Jeruzalem. Je moet daarbij dus wel over een grens, waarbij er vooral op de terugweg streng gecontroleerd wordt. Speciale papieren heb je er niet voor nodig. Bethlehem is vrijwel helemaal omringd door een acht meter hoge afscheidingsmuur (foto’s beneden). Daarvoor zijn voltallige woon- en winkelstraten op Palestijns grondgebied door Israël gesloopt. Teksten en kunstwerken op de muur aan Palestijnse kant maken de grauwe grenssituatie pijnlijk duidelijk.
Kunstwerk van Banksy op muur:
Een onbezorgde, vrolijke plek is Bethlehem misschien niet, maar het is wel een eye-opener van jewelste en een manier om ook de Palestijnse kant van de politieke situatie te belichten. Vanuit Israël gaan er veel dagtours; slechts weinig toeristen kiezen ervoor in Bethlehem te overnachten. Toch is dat zeker mogelijk. Er gaan vanuit Jeruzalem ook lokale bussen; bij de eindhalte staan taxichauffeurs die je voor een paar tientjes rondleiden en vertellen over hun stad. Natuurlijk zijn daarbij ook talloze Bijbelse hoogtepunten te bezoeken: van de geboortegrot van Jezus Christus (waar nu een kerk omheen is gebouwd) tot de Melkgrot, waar Jozef, Jezus en Maria zich volgens de Bijbel zouden hebben verstopt.
De geboortegrot:
Nazareth ligt noordelijker dan Tel Aviv en Jeruzalem en is wellicht minder populair bij reizigers, maar desalniettemin een plek die je niet mag missen. De oude binnenstad is werkelijk prachtig, met nauwe straatjes waar geen auto’s kunnen komen, steile heuvels, trappetjes, lichtjes en zandkleurige bebouwing. Hier vindt in de ochtend en middag ook een oude markt plaats, souq in het Arabisch, waar je van alles kunt kopen, van souvenirs tot eten en kruiden.
Ook in Nazareth zijn er talloze bezienswaardigheden, zoals de Basiliek van de Aankondiging: de grootste Christelijke kerk in het Midden-Oosten. Ook een bezoekje aan Mary’s Well is de moeite waard: de plek waar Maria met een kleine Jezus aan haar zijde water vond. De bron zelf is niet heel bijzonder, maar wel een bezoekje waard, en eromheen liggen talloze terrasjes. Twee kilometer van het stadscentrum ligt Mount Precipice, een berg die een prachtig uitzicht biedt op Nazareth.
Verder van de stad ligt er veel meer mooie natuur. Zo is een bezoek aan het Meer van Galilea (foto beneden) een absolute aanrader. Op sommige plekken kun je hier ook zwemmen. Dit is trouwens het meer waar Jezus volgens de Bijbel over water zou hebben gelopen. Niet ver van dit zoetwatermeer liggen de Golanhoogten, een berggebied dat ooit bij Syrië hoorde maar door Israël is bezet. Er gaan hier verschillende dagtours heen, en ondanks dat het dichtbij de Syrische grens ligt, zijn die relatief veilig.
Israël heeft dus naast heel diverse, maar allemaal net zulke mooie steden ook prachtige natuurgebieden én heerlijke stranden. Voor ieder wat wils dus. Het zelf ontdekken? Bekijk dan hier de Israël-mogelijkheden van TUI.
Lees ook
LINDA. tipt: deze rondreis door Cuba wíl je maken en liefst zo snel mogelijk